Joka toisella suomalaisella erikoinen perustelu ylinopeudelleen: Pakottavatko muut autoilijat sinutkin ajamaan kovempaa kuin haluaisit?

Näin käy keskikokoisen auton ja pikkuauton nokkakolarissa 1:05
Näin käy pikkuauton ja keskikokoisen auton nokkakolarissa.

Useampi kuin joka toinen suomalaisautoilija myöntää ajavansa usein pientä ylinopeutta. Liikenneturva muistuttaa, että nopeusrajoituksille on syynsä, ja että nopeuden kasvaessa myös riskit lisääntyvät.

Liikenneturva selvitti tuoreessa kyselyssään suomalaisten autoilijoiden suhtautumista teidemme nopeusrajoituksiin. Valtaosa vastaajista kertoi kokevansa, että liikenneturvallisuuden kannalta on parempi kulkea muiden autojen tahtiin kuin noudattaa nopeusrajoitusta.

57 prosenttia myönsi, että pienestä ylinopeudesta on tullut tapa. Puolet vastanneista koki, että muu liikenne jopa pakottaa usein ajamaan kovempaa kuin itse haluaisi.

Yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta ei aivan niele autoilijoiden vastauksia.

– Nopeusrajoitukset ovat asiantuntijoiden asettamat ja ne perustuvat sekä fysiikan lakeihin että liikenneympäristön muuttujiin, Heiskanen toteaa.

Heiskanen muistuttaa, että ylinopeus on usein yksi tekijä vakavien onnettomuuksien taustalla.

– Ylinopeuden ongelmat eivät välttämättä konkretisoidu juuri tänään ja juuri sinun kohdallasi, mutta jollekin tienkäyttäjälle jonain päivänä. Siksi yhteisten sääntöjen noudattaminen on tärkeää.

Hitaammin ajavien ärsyttäessä on syytä tutkailla omaa asennettaan

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, miten suomalaiset suhtautuvat muuta liikennettä hitaammin ajaviin. Kolme neljästä kertoi ärsyyntyvänsä siitä, jos joku ajaa maantiellä nopeusrajoitusta hitaammin. Taajamassa hidastelu häiritsi hieman harvempaa.

– Jos hitaammin ajavat risovat, voisiko ärsyyntymisen sijasta miettiä, että kuljettajalla voi olla syynsä nopeuden valintaan, Heiskanen ehdottaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat