Joka seitsemäs suomalainen kokee itsensä ja omat mielipiteensä pyhiksi – "Yhteentörmäyksiä syntyy, kun toisen pyhää halutaan tietoisesti tölviä"

Suomalaiset pitävät pyhänä eri asioita, ja se voi tutkijan mukaan selittää kärjekkäitä keskusteluja julkisuudessa. Suomalaisten pyhyyden kokemista koskevasta tuoreesta tutkimuksesta vastaavat Suomen Kulttuurirahasto ja E2 Tutkimus.

Video: Hjallis Harkimo kertoi Linnan juhlissa Kirsi Alm-Siiralle luontosuhteestaan.

–  Asia, joka on itselle yhdentekevä, voi olla toiselle pyhä ja koskematon. Yhteentörmäyksiä syntyy, kun toisen pyhää ei tunnisteta tai sitä halutaan tietoisesti tölviä, sanoo tutkija Ville Pitkänen.

Esimerkiksi erittäin arvokonservatiiveista 70 prosenttia pitää Suomea ja sen itsenäisyyttä pyhänä, kun taas erittäin arvoliberaaleista näin ajattelee 20 prosenttia.

Erittäin arvoliberaalit pitävät keskimääräistä useammin pyhänä ihmisarvoa, yksilönvapautta, tiedettä ja taidetta. Erittäin arvokonservatiivit taas pitävät muita useammin pyhinä kirkkoa, uskontoa ja perinteitä.

Tutkijat nostavat mielenkiintoisena tuloksena esille myös sen, että joka seitsemäs suomalainen kokee itsensä ja mielipiteensä pyhiksi. Keskimääräistä useammin näin ajattelevat alle 30-vuotiaat.

Tutkija Jussi Westinen arvioi tiedotteessa, että some-aikakaudella korostuu jokaisen oikeus mielipiteeseen.

–  Onko nykyinen keskusteluilmapiiri yhteydessä siihen, että osa suomalaisista pitää omia mielipiteitään jopa pyhinä, Westinen pohtii.

Useimmilla on monta pyhää asiaa

Enemmistölle pyhiä asioita ovat läheiset ihmiset ja rakkaus, rauha, koti, turvallisuus ja ihmisarvo.

Käytännössä jokaiselle jokin on pyhää.

–  Lisäksi pääosa suomalaisista vastasi kysymykseen sangen monipuolisesti. Enemmistö nimesi neljästä kymmeneen pyhää asiaa, kertoo kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi.

Pyhyys ylittää monia väestöryhmärajoja. Sukupuoli, ikä, ammatti, koulutus ja asuinpaikka selittävät melko vähän ihmisen käsityksiä pyhyydestä.

Tutkimus pohjautuu yli 6  000 vastaajan kyselyaineistoon, jonka keräsi Taloustutkimus. Vastaajille esitettiin tutkimuksessa kaikkiaan 17 kategoriaa, joiden pyhyyttä itselleen vastaajat arvioivat.

Lue myös:

    Uusimmat