Mainos

Joka neljänneltä on pyydetty lahjuksia

Suomessa lahjuksia on pyydetty kahdelta prosentilta kysellyistä. Vähiten lahjuksia on pyydetty Ruotsissa, Islannissa ja Japanissa.

Joka neljänneltä ihmiseltä maailmassa on pyydetty lahjuksia, kertoo tänään julkistettu Transparency International -järjestön (TI) uusi raportti.

Lahjuksia oli pyydetty 30 prosentilta ihmisiä sellaisissa maissa kuin Albania, Kambodzha, Makedonia, Kosovo, Nigeria, Romania ja Senegal.

Suomessa oli lahjuksia pyydetty kahdelta prosentilta kysellyistä, Tanskassa prosenttiluku oli sama. Vain yhdeltä prosentilta oli pyydetty lahjuksia Ruotsissa, Islannissa ja Japanissa.

Suurinta haittaa lahjonnasta on selonteon mukaan köyhille ihmisille, asuivatpa he sitten rikkaissa tai köyhissä maissa. Eniten lahjuksia pyytävät raportin mukaan poliisit. Kovin hyvin eivät selviä myöskään oikeusistuimet. Esimerkiksi Pakistanissa 96 prosenttia kysellyistä kertoi havainneensa lahjontaa tuomioistuimissa.

Berliinissä päämajaansa pitävä TI haastatteli raporttia varten 63 000:ta ihmistä 60 maassa. Jo syksyllä TI julkisti toisen tutkimuksen, jossa mitattiin viranomaisten lahjottavuutta eri maissa. Suomi oli tässä tutkimuksessa maailman vähiten korruptoitunut maa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.