Joka kolmas suomalainen potee oireyhtymää, joka altistaa aivoinfarktille – mitä vakavammat osatekijät, sen suurempi riski

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa – testaa heti!

Metabolinen oireyhtymä altistaa aivoinfarkteille, mutta riski näyttäisi olevan sitä suurempi mitä vakavampia oireyhtymän osatekijät ovat. Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine.

Tiedot käyvät ilmi Stroke-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa 13 000 yhdysvaltalaista seurattiin lähes 19 vuoden ajan. Osallistujat eivät olleet sairastaneet diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja tai aivoverenkiertohäiriöitä ennen tutkimusta.

Riski sairastua aivoinfarktiin oli tulosten perusteella lähes kaksi kertaa suurempi osallistujilla, joiden metabolinen oireyhtymä oli vakava, kun vertailukohtana olivat lievempioireiset. Erityisesti valkoihoiset naiset olivat suuressa sairastumisen vaarassa, tulokset osoittivat.

Havainnot vahvistavat näyttöä metabolisen oireyhtymän ja aivoinfarktien yhteydestä ja korostavat elintaparemontin merkitystä sairastumisten ehkäisyssä. Metaboliseen oireyhtymään liittyy myös suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee noin joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat