Presidentti Donald Trump Lähi-itään tehdyistä ilmaiskuista: "Emme ryhtyneet toimiin aloittaaksemme sodan, maailma on turvallisempi paikka ilman näitä hirviöitä"

2:28
Miksi USA hyökkäsi juuri nyt Iraniin? – "Suleimani ollut varmasti tappolistalla jo pitkään"

Yhdysvaltain residentti Donald Trump kiitteli armeijaa eilen Lähi-itään droneilla tehtyjen ilmaiskujen vuoksi, kertoo Washington Post. Iskuissa sai surmansa muun muassa yksi Lähi-idän vaikutusvaltaisimmista miehistä.

Donald Trump kertoi, että iranilaisen suurmies Qassem Suleimani tapettiin sodan pysäyttämiseksi. Hän kiisti tiukkasanaisesti huhut siitä, että Yhdysvallat olisi yrittänyt iskuillaan yllyttää Irania sotatoimiin.

– Emme ryhtyneet toimiin aloittaaksemme sodan, Trump vakuutteli Mar-a-Lagon kartanossa pitämässään puheessa.

Yhdysvalloista on myös viestitty, että Suleimani pääsi hengestään, sillä hän oli suunnitellut uusia hyökkäyksiä Yhdysvaltoja vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Suleimanin suunnitelmissa oli ”väkivaltakamppanja” amerikkalaisten päänmenoksi.

Myös Trump totesi puheessaan, että surmansa saanut Suleimani oli vastuussa satojen amerikkalaisten kuolemasta. 

– Se, mitä Yhdysvallat teki eilen, olisi pitänyt tehdä kauan aikaa sitten, Trump sanoi. 

Presidentti kehui Yhdysvaltain armeijaa maailman parhaaksi ja kiitteli armeijan eilistä toimintaa vuolaasti. Samaan hengenvetoon hän huomautti, että Yhdysvallat on jatkossakin valmis toimenpiteisiin ylläpitääkseen turvallisuutta globaalilla tasolla.

– Maailma on turvallisempi paikka ilman näitä hirviöitä, Trump muotoili viitaten terrorismia harjoittaviin ihmisiin.

Iran saattoi ottaa USA:n toimet eräänlaisena sodanjulistuksena

Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani sai eilen surmansa Yhdysvaltojen tekemässä ilmaiskussa. Irakin armeijan mukaan Bagdadin lentokentän alueelle osui kolme rakettia.

Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä, heidän joukossaan Hashed -järjestön varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Yhdysvaltojen ja Iranin välisten jännitteiden pelätään kiristyvän entisestään ja johtavan uusiin konflikteihin Lähi-idässä.

Jännitteiden kiristymistä ei helpota tieto siitä, että Yhdysvallat kertoi lähettävänsä noin 3 000 sotilasta Lähi-itään.

– Niille, jotka ovat seuranneet näitä tapahtumia, tuskin on yllätys, että kun Iran sanoo, että tämä tarkoittaa periaatteessa samaa kuin sotaa, Marylandin senaatissa istuva demokraatti Chris Van Hollen kommentoi CNN:lle.

USA:n väitetään tehneen toisenkin ilmaiskun

Irakin television mukaan Yhdysvallat teki uuden ilmaiskun Irakin pääkaupunki Bagdadin pohjoispuolella. Yhdysvallat on kiistänyt osallisuutensa iskuun. 

Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystö kehotti Irakissa olevia yhdysvaltalaisia poistumaan maasta välittömästi.

Iskut ovat vaikuttaneet myös globaalilla tasolla, kun raakaöljyn maailmanmarkkinahinta nousi odotetusti. Öljyn hinta nousee aina, kun öljyntuottajamaissa on ilmassa levottomuuksia tai jopa sodan uhkaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja