Mainos

Johannesburgin neuvotteluissa vain pientä edistymistä

Kehitysmaiden ja teollisuusmaiden valtuuskunnat eivät saaneet YK:n huippukokouksen viimeisen virallisen neuvottelupäivän aikana valmiiksi kestävän kehityksen toimintaohjelmaa.

Neuvotteluja päätettiin tänään jatkaa ministeritasolla viikonlopun ajan, mutta osa kiistoista siirtynee raskaimmalle poliittiselle tasolle ratkaistavaksi. Vaikka todelliset läpimurrot antoivat yhä odottaa itseään Johannesburgin neuvotteluissa, valtuuskunnat uhkuivat optimismia. Yksikään valtuuskunta ei ole vielä poistunut neuvottelusta ovet paukkuen, ja YK:nkin arvion mukaan toimintaohjelman palasista on saatu hyväksytyksi jo 95 prosenttia.

-Kaikissa auki olevissa kohdissa ei ole kyse asiallisista erimielisyyksistä, vaan esimerkiksi ratkaisun esittelijä on saattanut olla poliittisesti väärä. Lisäksi neuvottelutahti on välillä ollut niin kova, että kehitysmaaryhmä saati EU:n komissio ei ole pystynyt joustamaan, arvioi ympäristöministeri Jouni Backman (sd.) Viimeisenä neuvottelupäivänä oli silti ilmassa myös voimattomuuden tunnetta, sillä kestävää kehitystä käytäntöön siirtävän ohjelman toteutumisen esteinä on yhä isoja periaatteellisia kiistoja. Maailmankauppaa sekä investointien rahoittamista koskevat kiistat ovat laahanneet neuvotteluprosessin mukana jo valmistelukokouksista.

Sanamuotojen hiontaa

Lukkoon lyömättä oli tänään vielä huippukokouksen odotetuinkin tulos, köyhyyden vähentämisen keinoista sopiminen. Kehitysmaat ovat vaatineet lupauksen katteeksi uutta rahastoa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan EU:kin olisi kääntynyt vastustajien joukkoon.

Poliittisesti raskaimmalle tasolle eli ensi viikolla alkavalle valtion päämiesten osuudelle päätynevät ratkaistavaksi myös tavoitteet pysäyttää luonnonvarojen väheneminen ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen. Ennen sitä sopua ei myöskään odoteta syntyvän tuotanto- ja kulutustapojen muuttamisesta saati toimintaohjelman energiapoliittisista kannanotoista.

-Neuvottelut ovat välillä melkein hysteeristä sanamuotojen hiontaa. Useampikin kansalais- ja ympäristöjärjestö on huomautellut siitä, että kompromissien myötä toimintaohjelman teksti on liudentunut liiaksikin. Lieventämällä ilmaisuja oikeita päätöksiä on siirretty kansalliselle tasolle, summaa Suomen valtuuskunnan järjestöjen edustaja Aleksi Neuvonen Dodo ry:stä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 30.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.