Johannesburgin kaduilla kuka vain saa heroiinia vartissa, ja sitä myy myös poliisi – jopa 9-vuotiaat lapset ovat käyttäneet whoongana ja nyaopena tunnettua katuhuumetta

Tuoreen raportin mukaan Etelä-Afrikassa on yli 100 000 säännöllistä heroiininkäyttäjää. Monet käyttäjistä ovat vasta lapsia.

Nuori mies lastaa iäkkään naisen laukkuja tilataksiin Etelä-Afrikan Johannesburgissa Soweton kaupunginosassa. Palkkioksi mies saa muutaman kolikon.

Tavoitteena on saada kahdessa tunnissa kasaan 30 randia, vajaat kaksi euroa. Näin vieroitusoireet eivät ehdi iskeä: mies on nyaopena, whoongana ja ungana tunnetun katuhuumeen vaikutuksen alaisena.

– 11 vuotta putkeen olen polttanut ilman taukoja. Alun perin aloin polttaa siksi, että elämässäni oli liikaa stressiä. Käytin nyaopea rauhoittumiseen, 28-vuotias mies kertoo.

EU-rahoitteisen ENACT-raportin mukaan mies ei todellakaan ole Etelä-Afrikassa ainoa, jonka päivärytmiä tahdittaa whoonga.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Huume on käytännössä heroiinia, jota on jatkettu esimerkiksi metamfetamiinilla, kodeiinilla tai lähes millä tahansa lääkeaineella tai jopa taulutelevisioiden näytöistä saatavalla jauheella. Sitä voidaan polttaa tai käyttää nesteytettynä suonensisäisesti, ja se aiheuttaa nopeasti voimakasta riippuvuutta.

Poliisilla näppinsä kaupoissa

ENACT-raportissa arvioidaan, että Etelä-Afrikassa on yli 100 000 säännöllisesti heroiinia käyttävää. Markkinalla pyörii vuositasolla yli 230 miljoonaa euroa.

– Noin 50 metrin päässä täältä voit ostaa mitä tahansa huumetta. Se on tunnettu fakta, toteaa Robert Michel, Outreach Foundation -järjestön johtaja toimistollaan Johannesburgin Hillbrow'ssa.

Valistusohjelma SA Drug Policy Weekin perustaja Shaun Shelly on yhtä mieltä.

– Aivan tuntematonkin ihminen saa kadulla heroiinia 15 minuutissa, hän huomauttaa.

Hillbrow'ssa heroiini kulkee pääosin jengien, järjestäytyneiden rikollisryhmien ja korruptoituneen poliisin käsissä. Poliisista ei Michelin mukaan ole siis juuri apua tilanteen korjaamisessa.

Alueen sosiaalityöntekijä Sizwe Bottoman sanoo monien käyttäjien olevan vain 15-vuotiaita, ja jopa 9-vuotiaat ovat kokeilleet huumetta. Jotkut lapset ovat lopettaneet koulunkäynnin, koska eivät pysty enää keskittymään.

Presidentti Cyril Ramaphosa on luvannut maahan kansallisen huumeohjelman haittojen vähentämiseksi. Ongelmaa pahentavat esimerkiksi huonot sosiaalipalvelut ja yli 50 prosentin nuorisotyöttömyys.

Johannesburg on Etelä-Afrikan suurin kaupunki, jossa asuu esikaupungit mukaan lukien noin kahdeksan miljoona ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat