Zombiehuumetta ja Tinder-viestejä – nyt puhuu Kolumbian treffiansan uhri

Kolumbiassa on kuollut useita miehiä hämärissä olosuhteissa.

Niiden piti olla vain tavalliset treffit, muistelee Kolumbiassa työskentelevä israelilainen Omer Bloch muutaman vuoden takaisia Tinder-treffejään. Hän muistaa illastaan Medellinin kaupungissa sen, että hänen seuralaisensa oli kaunis. Ilta jatkui päivälliseltä Blochin asunnolle, jossa hän muistaa oluensa maistuneen tavallista kitkerämmältä.

Seuraavana päivänä herätessään olo oli tokkurainen ja käveleminen vaivalloista. Hän oli tullut voimakkaasti huumatuksi.

– Nainen vei iPadini, puhelimeni, lompakkoni luottokortteineen ja henkilöllisyystodistukseni. Lähes kaiken, mutta tietokoneeni hän jätti, Bloch kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Vaikka lähes kaikki meni, Bloch voi laskea itsensä yhdeksi onnekkaista.
 

"Niin olisi voinut tapahtua myös minulle"

Yhdysvaltojen Kolumbian-lähetystö on varoittanut deittailusta Medellinissä sen jälkeen, kun kahdeksan amerikkalaismiestä oli lyhyen ajan sisällä kuollut epäselvissä oloissa. Yhdistävänä tekijänä monissa kuolemissa oli, että uhrit olivat etsineet seuraa seuranhakusovellusten kautta. Kuolemat tapahtuivat viime vuoden marras- ja joulukuussa.

– Useat Yhdysvaltain kansalaiset ovat Kolumbiassa joutuneet kolumbialaisten seuralaistensa huumaamiksi, ryöstämiksi ja jopa tappamiksi, Yhdysvaltojen ulkoministeriön matkustustiedotteessa sanotaan.

Yhdessä tunnetussa tapauksessa uhri oli aasialaisamerikkalainen koomikko ja aktivisti. Syyttäjän mukaan viisissäkymmenissä oleva mies kaapattiin joulukuussa, kun hän meni verkossa sopimilleen treffeille.

Myöhemmin kaapatun miehen ystävä sai lunnassoiton, jossa miehen vapauttamisesta vaadittiin 2 000 dollaria. Mies löydettiin myöhemmin kuolleena ilmeisimmin tylpästä esineestä aiheutuneisiin vammoihin.

– Niin olisi voinut hyvinkin tapahtua myös minulle, yhä Medellinissä asuva israelilainen Omer Bloch arvioi.

Paholaisen henkäys

Yhdysvaltojen matkustustiedotteessa varoitetaan eritoten huumaavasta lääkeaineesta skopolamiinista, jota käytetään uhrien lamauttamiseen. Hajutonta, pulverin muodossa olevaa skopolamiinia voidaan livauttaa esimerkiksi valvomatta jääneisiin ruokiin ja juomiin.

Pieninä määrinä skopolamiinia käytetään muun muassa matkapahoinvoinnin hoitoon. Kolumbiassa aineen käyttö yhdistetään kuitenkin vahvasti rikollisuuteen. Sen kerrotaan vievän ihmisen zombia muistuttavaan tilaan, mutta aine voi myös tappaa. Kutsumanimi paholaisen henkäys on osuva, sillä skopolamiini tiedetään käytetyn Kolumbiassa niinkin, että sitä on puhallettu uhrin kasvoille.

Ainetta löydettiin myös Blochin verestä treffien jälkeen.

Skopolamiinia saadaan pasuunoista, kasveista, joita kasvaa laajalti ympäri Kolumbiaa.

– Kaupunkialueillakin niitä näkee kasvimailla ja puistoissa, koska pasuunat kukkivat kauniisti, psykoaktiivisia aineita tutkiva toksikologi Diana Pava Kolumbian kansallisesta yliopistosta sanoo.

Ihmisen elimistöön päätyessä aine voi Pavan mukaan aiheuttaa uneliaisuutta, muistin menettämistä, rytmihäiriöitä ja sairauskohtauksia.

– Suurina annoksina, etenkin alkoholin kanssa, se voi myös tappaa, Pava lisää.

Medellinissä syyttäjät raportoivat toissa vuonna 82 tapauksesta, joissa ulkomaalainen oli ryöstetty myrkyllistä ainetta käyttäen. Samana vuonna kerrottiin myös kaupungissa kuolleesta ulkomaalaisesta, jonka kerrottiin kuolleen myrkyllisen aineen yliannostukseen. Ainetta ei kuitenkaan täsmennetty.

Seksiturismi yleistä

Ulkomaalaiskuolemien tapahtumapaikalla Medellinillä on synkkä historia huumekartellien historiassa. Huumeparoni Pablo Escobarin johtama kartelli tuli nimetyksi Medellinin kartelliksi Escobarin synnyinkaupungin mukaan.

Huumeväkivalta saatiin kuriin Medellinissä 1990-luvulla, minkä jälkeen kaupungista on tullut suosittu lomakohde ja ulkomaalaisten työntekijöiden tukikohta.

Ulkomaalaisvieraiden määrä on kasvanut rajusti myös viimeisen vuosikymmenen aikana Medellinissä. Vuonna 2015 turisteja kävi reilut 200 000, ja vierailijoiden määrä oli lähes seitsenkertaistunut 1,4 miljoonaan kävijään vuonna 2022.

Samalla myös ulkomaalaisten väkivaltaisten kuolemien määrä on lisääntynyt. Viime vuonna ulkomaalaisten kuolemia raportoitiin 32, mikä oli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaupungissa on yleistynyt myös seksiturismi, sillä prostituutio on laillista Kolumbiassa. Ulkomaalaisia miehiä harvemmin kohdataan uhreina.

Kun Bloch jakoi tarinansa sosiaalisessa mediassa, paikallisilta herui hänelle hyvin vähän sympatiaa.

– Olen yhtä mieltä paikallisten kanssa. Jotkut tänne saapuvat gringot ovat täysiä kusipäitä ja käyttävät naisia hyväkseen. Kääntöpuolena on se, mitä tapahtuu niille hyville ihmisille, jotka joutuvat väärien ihmisten tähtäimeen.

Lue myös:

    Uusimmat