Johan Bäckman voisi tulevaisuudessa menettää dosentin arvonimensä – lakimuutos vireillä: "Yksi keino toimia valepropagandan levittämistä vastaan"

Dosentin oppiarvo voidaan tulevaisuudessa viedä pois – lakimuutos vireillä 2:22
Katso ministeri Kurvisen kommentit videolta!

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan lakimuutosta, jonka myötä yliopistot voisivat jatkossa perua myöntämänsä dosentin oppiarvon.

Helsingin yliopiston oikeussosiologian ja kriminologian dosentti Johan Bäckmanin Venäjä-mieliset propagandapuheet ja toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta tullut oikeustuomio ovat herättäneet keskustelua siitä, pitäisikö dosentin oppiarvo voida perua.

Tällä hetkellä lainsäädäntö ei mahdollista oppiarvon perumista.

Asiaan on opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan tulossa muutos.

– Meillä on nyt yliopistolaissa tietyllä tapaa aukko. Dosentin arvon myöntänyt yliopisto ei pysty tällä hetkellä peruuttamaan sitä. Nimenomaan yliopistot ja akateeminen kenttä ovat pyytäneet, että tämä aukko ja puute yliopistolaissa korjattaisiin, Kurvinen kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Yliopistojen rehtorit ovat laatimassa huhtikuun puoleenväliin mennessä kriteereitä sille, minkälaisissa tapauksissa oppiarvon voisi peruuttaa.

– Tämä on vähän herkkä ja periaatteellinenkin kysymys, Kurvinen totesi.

"Yksi keino toimia valepropagandan levittämistä vastaan"

Ministeri Kurvinen ei nosta mahdollisiin perumisiin liittyen esille mitään yksittäistä nimeä tai esimerkkiä.

Yksi kriteeri dosentin oppiarvon perumiselle voisi olla merkittävä tieteellisen käytännön loukkaaminen, siis vaikkapa laajasta plagioimisesta kiinni jääminen.

Kriteeriksi voisi kelvata myös muutoin yliopiston ja sen arvon vastainen toiminta.

– Toki on myönnettävä, että tämä dosentuurin perumismahdollisuus voisi olla yksi keino toimia informaatiovaikuttamista ja valepropagandan levittämistä vastaan, koska me olemme huomanneet, että tämä maailmanaika jota elämme on näyttänyt sen, että myöskin tiede- ja tutkimusmaailmassa pyritään epäasialliseen informaatiovaikuttamiseen, Kurvinen sanoo.

– Mutta tilanteet voivat olla monenlaisia. Korostan että nämä ovat esimerkkejä. Nyt yliopistoyhteisö keskenään pohtii, mikä on niin haitallista ja loukkaavaa käytöstä, ettei [henkilö] ole enää sopiva dosentin arvon mukaiseksi.

Asiasta eilen uutisoineen Ylen mukaan Helsingin yliopisto on saanut paljon yhteydenottoja, joissa on toivottu juuri dosentti Bäckmanin oppiarvon poistamista.

Urheilutapahtumista kova linjaus

Ministeri Kurvinen kertoi tiedotustilaisuudessa myös Suomen ja Venäjän sekä Valko-Venäjän yliopistojen ja tutkijoiden yhteistyön jäädyttämisestä.

Lisäksi hän kommentoi allekirjoittamaansa kymmenien maiden Venäjä-urheiluvetoomusta.

Kurvinen ja muut urheiluministerit katsovat, että Venäjän ja Valko-Venäjän ei pitä saada isännöidä urheilutapahtumia tai hakea oikeutta niiden isännöintiin.

Lisäksi Venäjän ja Valko-Venäjän tunnuksilla pelaavat joukkueet ja urheilijat eivät ministerien mielestä saa osallistua kansainvälisiin urheilutapahtumiin.

– Varsin kova linjaus, mutta täysin perusteltu, kun tiedetään urheilun linkittymiset kuhunkin valtioon, Kurvinen sanoi.

Yksittäiset urheilijat voisivat toki tulla normaaliin tapaan Suomeen vaikkapa suomalaisiin jalkapallo- tai jääkiekkojoukkueisiin.

– Emme ole heittämässä pihalle kaikkia vaikkapa joukkuelajien urheilijoita, jotka ovat Suomessa. Jos he saavat viisumit kuntoon ja laillisen perustan oleskelulleen, he voivat olla täällä, Kurvinen totesi.

Juttua täydennetty kello 15.01. Lisätty urheiluvetoomusta koskeva osuus.

Lue myös:

    Uusimmat