Joet virtaavat voimakkaasti keväisin – näin opetat lasta veden vaaroista

Tällä viikolla on uutisoitu jo neljästä hukkumistapauksesta, joissa uhrit ovat olleet 2-9 -vuotiaita lapsia. Viimeisin tapaus sattui tänään Raumalla, missä viisivuotias pikkupoika putosi jokeen traagisin seurauksin.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta muistutetaan, että vanhempien tulisi opettaa lapsilleen veden vaaroista. Etenkin keväisin purojen ja jokien virtaukset ovat huomattavan voimakkaita.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Pärla Salomaa, miten varoittaa lapsia veden vaaroista ilman, että he alkavat pelätä vettä?

– Yksi keino on mennä lapsen kanssa veden äärelle ja kokeilla vaikkapa kädellä, että vesihän on tällä hetkellä aivan jääkylmää eikä sinne olisi kiva pudota. Lapset ovat usein kiinnostuneita myös rannalla olevista jäälautoista. Vanhempi voi kokeilla lasten kanssa, että jää ei enää kestä ja lautta vain hajoaa. Samalla voi heittää esimerkiksi tikun tai oksan veteen ja osoittaa sillä tavalla, miten nopeasti virta vie mukanaan.

– Keväisin vedet virtaavat niin voimakkaasti, että sinne joutuessaan aikuisellakin on vaikeuksia pysyä pinnalla - saati sitten pikkulapsella, jolla ei välttämättä ole vielä kovin vahvaa uimataitoa.

Onko olemassa muita keinoja kuin pelkkä sanallinen varoittaminen?

– Ei oikeastaan. Lapselle voi yrittää havainnollistaa, että vesi todella on vaarallinen elementti. Vaikka kesällä vesi on ihanaa ja siinä on ollut mukava kahlata, niin tähän aikaan vuodesta se on vielä liian kylmää ja virta selvästi voimakkaampi kuin kesällä.

– Se on vain silmänräpäys, kun lapsi ehtii jo tehdä jotain vaarallista ja ennen kuin aikuinen ehtii väliin. Vaikka se voi kuulostaa kuluneelta neuvolta, niin aikuisen on vain vahdittava tarkasti lapsia. Lapsen kanssa voi myös mennä kokeilemaan vettä ja näyttää, miten erilainen elementti se on nyt kuin esimerkiksi kesällä.

Onko lasten hukkumistapauksia ollut nyt normaalia enemmän?

– Tämä ei missään tapauksessa ole yleistä, vaan kyllä viikon sisään on kertynyt liian monta pientä henkeä vaatinutta onnettomuutta. Yleensä keväisin hukkumisturmissa kuolee enimmäkseen pilkkijöitä tai muita jäällä liikkuvia. Tämä on hyvin poikkeuksellista.

Lue myös:

    Uusimmat