Mainos

Turvapaikkana Suomi: Jo joka neljäs Libanonin asukas on pakolainen – Syyrian naapurissa ahdasta

Libanon on jo vuosia ollut merkittävä kohde sotaa pakeneville syyrialaisille. Asukaslukuun suhteutettuna Libanonissa on pakolaisia enemmän kuin missään muualla. Pelkästään Syyriasta tulleita on maassa toista miljoonaa.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Rita Strömmer on parhaillaan Beirutissa. Pakolaisleirissä vieraillut Strömmer kertoo pakolaisten auttamisen olevan entistä vaikeampaa.

– Kriisi jatkuu ja jatkuu eikä resursseja ole riittävästi. Se näkyy pakolaisleireillä tehtävässä työssä. Pakolaiset saivat täällä ennen 30 dollaria kuukaudessa ja nyt he saavat 13 dollaria, Strömmer kertoo.

Pakolaisleireissä asuttu vuosia

Moni pakolainen on asunut huonoissa olosuhteissa jo vuosia.

– Pakolaisleirit on rakennettu huonosti. Kesällä on todella kuuma. Siellä ei tietenkään ole mitään ilmastointia. Talvella puolestaan on todella kylmä. Täällä on ihan samanlaiset talvet kuin Suomessakin ja lunta tulee kunnolla. Olot ovat sietämättömät.

Libanonissa on 1,2 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Tämän lisäksi jo aiemmin tulleet 300 000 palestiinalaista. Se on paljon maassa, jossa asukkaita on 4,5 miljoonaa. 

Kotiin ei voi palata

Rita Strömmer vieraili Libanonissa edellisen kerran pari vuotta sitten. Tuolloin pakolaiset uskoivat vielä palaavansa kotiin.

– Tässä on tapahtunut ihan selkeä muutos. Muutama vuosi sitten oltiin vielä toiveikkaita, että ehkä Syyrian sota rauhoittuu. Nyt tiedämme, että näin ei ole käynyt. Pakolaiset miettivät, että mihin tästä eteenpäin. Katseet ovat kääntyneet Eurooppaan.

– Toivottomuus on paitsi pakolaisilla myös avustustyöntekijöillä. Olot tuolla pakolaisleirillä ovat sietämättömät. Tämä ei hyvältä näytä ja talvi on tulossa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja