Turkin suurlähettiläs MTV:lle: Al-Holin leiristä palaavat ovat uhka – "Leiriltä päästetään tarkoituksella ihmisiä jatkamaan terrorismia"

Turkki pitää Syyrian Al-Holin leirilstä palaavia uhkana 1:55
Kolme Isis-perhettä palasi Suomeen al-Holin leiriltä.

Suurlähettiläs Vakur Erkul sanoo MTV Uutisten erikoishaastattelussa, että leiriltä päästetään tarkoituksella henkilöitä jatkamaan terrorismia.

Turkin suhde Syyriaan ja siellä toimiviin ryhmiin on suorasukainen. Turkki pitää Al-Holin leiriä vartioivia kurdien ryhmiä PKK:ta eli kurdien työväenpuoluetta, sen kanssa liittoutunutta kansan suojeluyksiköitä YPG:tä ja vielä Syyrian kurdipuolue PYD:tä kaikkia terroristeina.

– Al-Hol on vankileiri, jota terroristit pitävät. Siellä on Daeshin (Isisin) jäseniä perheineen, tiivistää suurlähettiläs Vakur Erkul.

– Leirissä olevat ihmisiet ovat lähialueelta sekä ulkomaisia terroristitaistelijoita, heidän seuraajiaan ja perheenjäseniään. Jotkut ovat varmasti terroristeja, mutta jos kaikki ovat, siitä pitää aloittaa kansainvälinen oikeudellinen menettely, Erkul jatkaa.

Hänen mukaansa leiriläisten suhteen ei kannata elätellä harhakuvia.

– Nuo ihmiset ovat täysin radikalisoituneita, ja uhka itsessään, mutta josko heidän perheensä ovat vastuullisia, sitä pitää tutkia.

– Perheet ja ulkomaiset taistelijat pitäisi palauttaa kotimaihinsa, palauttaa yhteiskuntakelpoisiksi ja jos on riittävästi todisteita terrorismiin tai rikollisuuteen osallistumisesta, heitä vastaan pitää nostaa syytteet. Tämän vuoksi kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan.

Leiriltä päästetään lähtemään

Suurlähettiläs Erkul sanoo, että leiri vuotaa.

– Meillä on tieto, että kurdiryhmittymä on päästänyt leiristä noin 800 Iisin terroristia. On myös uskottavaa näyttöä, että heitä on aseistettu ja annettu kuljetustukea vastineeksi siitä, että he tukeutuvat Turkkiin tai toisaalle Syyriassa tekemään terroritekoja. Niipä leiriä vartioiva ryhmä käyttää heitä myös omiin tarkoituksiinsa, ja se on uhka koko alueelle, Erkul toteaa.

– Koska leirillä on ulkomaalaistaistelijoita, he voivat tehdä terroritekoja toisaalla, ei vain Turkissa ja Lähi-idässä. Alueelta tuleva uhka on näyttäytynyt Brysselissä, Pariisissa ja muuallakin, Erkul summaa.

Turkki ottaa haltuunsa rajalleen tulevat henkilöt vankoin menettelyin.

– Jos Isisin tai muun terrorijärjestön jäsen jää kiinni rajalla, tapaukset tutkitaan. Jos kyseessä on ulkomaalainen terroristin perhe, heidät palautetaan kotimaihinsa.

Erkul vahvistaa, että tämä kohtelu tehtiin myös suomalaisnaisille lapsineen.

– Kyllä, heidät palautettiin. 

Lue myös:

    Uusimmat