Jesse Puljujärven kotiutuksesta uskomaton operaatio – pelikaverit onnistuivat painostuksessaan: ”Sinun täytyy tehdä jotain”

Koronavirustartunnan saanut NHL-kiekkoilija Jesse Puljujärvi näytti jo jääneen jouluksi eristykseen Seattleen, mutta Edmonton Oilersin käynnistämä mittava operaatio toi sympaattisen suomalaisen lopulta tyttöystävänsä ja koiransa luo kotiin.

Puljujärvi, 23, oli Oilersin mukana pelimatkalla Seattle Krakenin vieraana, kun hänellä todettiin koronavirustartunta. Kotimatka muun joukkueen mukana takaisin Kanadan maaperälle ei onnistunut, joten sairastunut Puljujärvi jätettiin odottamaan Yhdysvaltain puolelle.

Nuoren suomalaiskiekkoilijan joulu näytti jo olevan pilalla, mutta Oilersin pelikaverit alkoivat masinoida joukkuetoverinsa palauttamista kotiin. Lopulta seuran puheenjohtaja Bob Nicholson sai pyörät pyörimään.

– Pelaajat soittelivat minulle ja sanoivat, että ”sinun täytyy tehdä jotain, Bob, mitä tahansa”. Sanoin, että me yritämme, Nicholson kertoi Sportsnetille.

Nyt Puljujärvi on palautettu tyttöystävänsä ja koiransa luokse Edmontoniin, mutta helppo operaatio ”Pelastakaa Jesse” ei ollut.

Lentoyhtiö hakee kotiin vaikka Etelänavalta

Puljujärven koronatartunta tuli ilmi lauantaina, minkä jälkeen Nicholson alkoi etsiä hänelle yksityislentoa jo samaksi illaksi. Seurapomo löysi ambulanssilentoihin erikoistuneen yhtiön, joka lennättää kanadalaisia kotiin eri puolilta maailmaa. Yhtiö on tehnyt töitä myös Afganistanissa olleille Yhdysvaltain puolustusvoimien joukoille.

– Saimme juuri viime viikolla soiton yhdeltä, joka oli koronapositiivisena risteilyaluksella Etelämantereella, lentoyhtiön toimitusjohtaja Graham Williamson kertoo.

– Tätä tapahtuu joka päivä ympäri maailmaa. Samaa ovat tehneet (Toronto Maple) Leafs, (Carolina) Hurricanes ja (Ottawa) Senators, Williamson luettelee muista NHL-seuroista.

Puljujärven tapaukseen täytyi kuitenkin löytää lentäjät, jotka suostuisivat kuljettamaan aktiivisessa tautivaiheessa olevaa pelaajaa, sillä koneen ohjaamon ja matkustamon välillä ei ollut väliseinää. Lopulta tämäkin onnistui.

Ambulanssilennot kustantavat tavallisesti 20 000 Kanadan dollaria eli noin 13 700 euroa.

Miten saada ulkomaalainen koronapotilas rajan yli?

Myös Kanadan rajaviranomaiset olivat myöntyväisiä Puljujärven palauttamiseen, vaikka tämän tilanne on ulkomaalaisena erilainen. Tässäkin tunnettuus NHL-kiekkoilijana oli avuksi.

– Huolenaiheeni Jessen kanssa oli se, ettei hän ole Kanadan kansalainen. Hän on täällä työskentelyluvalla, lentoyhtiön pomo Williamson selvitti.

– Kun Kanadan tulli oli suostuvainen, vaikka heillä olisi ollut kaikki oikeudet olla suostumatta tähän, Williamson kiitteli.

– Rajat on suljettu (muilta kuin Kanadan kansalaisilta). Hän on suomalainen eikä hänellä ole samoja perustuslaillisia oikeuksia kuin meillä kanadalaisilla, Williamson jatkaa.

Kaikki meni lopulta hyvin, ja Puljujärvi saatiin palautettua jouluksi kotiin tyttöystävänsä Monican ja Edmontonissa suuren suosion saaneen kultaisennoutajan Jaffan luokse.

– Oli mukavaa, että pystyimme organisaationa tekemään sen. Viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on jättää pelaaja jälkeen, Oilers-pomo Nicholson sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat