Mainos

Jeltsin ja Clinton tapaavat Helsingissä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapaavat Helsingissä maaliskuussa, kertoivat amerikkalaiset viranomaiset tänään. Ulkoministeriöstä kerrottiin, että Helsinki on ehdolla tapaamispaikaksi ja Suomi on valmis isännöimään huippukokousta. Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore vahvisti tiedon tapaamisesta pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien huipputapaaminen järjestetään Helsingissä maaliskuun 20. ja 21. päivä. Kokous piti järjestää alunperin Washingtonissa, mutta presidentti Jeltsinin terveydentila ei sallinut matkustamista Yhdysvaltoihin.

Tapaamisesta ilmoitti Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore keskusteltuaan tänään Venäjän pääministerin Viktor Tshernomyrdinin kanssa. Al Gore sanoi, että kokous päätettiin siirtää Helsinkiin, kun presidentti Martti Ahtisaari oli tarjonnut Suomea kokouspaikaksi.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Jeltsinin piti matkustaa Washingtoniin tapaamaan Clintonia. Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin olleet huolissaan siitä, kestääkö presidentin terveys pitkän lentomatkan.

Jeltsinille tehtiin sydämen ohitusleikkaus 5. marraskuuta, ja tammikuussa hän sairastui keuhkokuumeeseen. Hän on kuitenkin totutellut työhön maaseutuasunnollaan Moskovan ulkopuolella ja käynyt myös Kremlissä. Jeltsin on myös vastaanottanut ulkomaisia vieraita Moskovassa, mutta peruuttanut suunnitellun matkansa EU:n puheenjohtajamaahan Hollantiin.

Kokous luottamuksen osoitus Suomelle

Suomi on isännöinyt suurvaltojen johtajien tapaamista aiemminkin. Presidentit George Bush ja Mihail Gorbatshov tapasivat Helsingissä 1990. Silloin tärkein keskustelunaihe oli Persianlahden tilanne. Ulkoministeri Tarja Halonen sanoi tänään, että Yhdysvaltain ja Venäjän huippukokouksen järjestäminen Helsingissä on luottamuksen osoitus Suomen hallitukselle.

-Se osoittaa, että Suomen asema tunnustetaan sekä idässä että lännessä, olemme luotettava ja mukava kokouspaikka, Halonen sanoi kiireesti järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Halonen kertoi Suomen tarjoutuneen isännöimään kokousta jo siinä vaiheessa, kun saatiin tietää, että presidenttien tapaamispaikka mahdollisesti muuttuu. Muitakin tarjouksia suurvalloille ilmeisesti esitettiin.

Halosen mukaan suomalaisille oli kuitenkin sanottu, "ettei muita varteenotettava vaihtoehtoja ollut." Lopullisesti asia ratkesi vasta perjantaina, kun Yhdysvallat otti uudelleen yhteyttä Suomeen. Suomi vastasi toivottamalla presidentit lämpimästi tervetulleiksi. Kokouksen järjestelyt käynnistetään Halosen mukaan heti.
(MTV3-STT-Reuter-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.