Katalat liikakilot – miksi ihmeessä ne kertyvät aina samaan paikkaan?

Miksi naisilla liikakilot kasautuvat alavartaloon, miehillä puolestaan vatsan alueelle? Syytä geenejäsi – ja hormoneja.

Painon noustessa moni nainen saattaa pysähtyä peiliin eteen ja pohtia: miksi kilot tuntuvat aina sujahtavan – tai jämähtävän – ainoastaan tiettyihin osiin vartalossa? Miksi ylimääräiset kilot kerääntyvät alavartaloon, mutta eivät esimerkiksi rintoihin? Ja miksi aikuisiällä vatsa puolestaan on muuttanut muotoaan?

Rasvan jakautumiseen vaikuttavat eritoten hormonit, geenit ja fyysinen aktiivisuus. Yleisesti ottaen naisilla kilot kertyvät alavartaloon, miehillä puolestaan keskivartaloon.

Se, miksi naisilla ja miehillä rasvakudos jakautuu eri tavoin, johtuu naishormoni estrogeenista. Estrogeeni lisää rasvan määrää elimistössä. Koska naisilla on elimistössään enemmän estrogeenia, naisten rasvaprosentti on yleensä korkeampi kuin miehillä.

vartalo
Estrogeeni vaikuttaa myös siihen, mihin rasva naisilla kertyy: yleisimmin pakaroihin, reisiin sekä lantiolle. Tästä syystä monen naisen ruumiinrakenne muistuttaa klassista päärynävartaloa, jossa pääpaino on vyötäröstä alaspäin.

Liian suuri estrogeenimäärä voi johtua myös suoliston kunnosta tai esimerkiksi ehkäisypillereistä, jolloin naishormonit jäävät pyörimään elimistöön kiertäen suoliston kautta takaisin verenkiertoon.

Myös ikä vaikuttaa siihen, minne kilot kertyvät. Vaihdevuosien aikana ja jälkeen estrogeenin tuotanto vähenee ja monet naiset alkavat kerryttää painoa. Paino kuitenkin "nousee" ylöspäin: lantio kaventuu ja vatsa kasvaa. Vyötärölihavuus piinaakin monia yli 50-vuotiaita naisia: monen naisen vartalo muuttuukin omenan malliseksi, joka on yleinen vartalomalli ylipainoisilla miehillä.

Entä onko äidilläsi ollut paksut reidet tai suuret rinnat? Geeneillä näyttää olevan vaikutusta siihen, mihin kohtaan vartaloa rasva eritoten  varastoituu.

Liikunnalla voit vaikuttaa omaan painonhallintaan ja vartalon muotoon, mutta yleensä päärynävartalo on perinnöllinen, eikä omaa vartalonmalliaan kykene kokonaan muuttamaan. Esimerkiksi reisiin ja pakaroihin kertynyt rasva on haastavampaa saada karistettua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja