Taifuuni riistänyt yli 70 hengen Japanissa – vaara ei ole edelleenkään ohi: "Pelastustyöt ja kadonneiden etsintä jatkuvat kellon ympäri"

Ilmakuva näyttää, miten entisen talviolympialaiskaupunki Naganon rakennukset peittyvät vesimassojen alle – ainakin 18 kuollut myrskyssä Japanissa 1:44
Video: Taifuuni Hagibis aiheutti valtavia tuhoja Naganossa.

Japanissa jatkettiin tiistaina pelastustöitä viikonloppuna riehuneen taifuuni Hagibisin jäljiltä. Maan yleisradioyhtiön mukaan taifuunin jäljiltä on löydetty kuolleena jo yli 70 ihmistä.

Maan hallinnon vahvistama uhriluku on alhaisempi, mutta tietojen päivitys on vielä kesken. Ainakin yli kymmenen ihmistä on NHK:n mukaan edelleen kateissa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe vakuutti tiistaina, ettei pelastusoperaatiota olla vielä ajamassa alas. Pelastustöihin osallistuu yli 100 000 poliisia, pelastusviranomaisia, rannikkovartiostoa ja armeijan joukkoja.

– Tällä hetkellä vaurioituneilla alueilla pelastustyöt ja kadonneiden etsintä jatkuvat kellon ympäri, Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi parlamentille.

Kymmenettuhannet edelleen ilman sähköä

Pääministerin edustajan mukaan yli 3 000 ihmistä on pelastettu taifuunin alta, eikä vaara ole vielä ohi. Viranomaiset varoittivat tiistain uusista sateista, jotka haastavat jo valmiiksi pullistelevia jokia ja vaurioitunutta maata. Murtuneita joenpenkkoja yritetään kuitenkin paikata ja tulvinutta vettä pumpata pois.

Vielä tiistaiaamuna yli 30 000 kotitaloutta oli ilman sähköä ja yli 130 000 ilman vettä. Kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet yöpymään hätämajoituksissa, eivätkä kaikki tiedä, milloin he voisivat palata koteihinsa.

Japanin hallitus on jo luvannut tukea tuhoutuneille alueille, joskaan rahallisen avun määrää ei ole täsmennetty. Pääministeri Aben mukaan on olemassa huoli siitä, että taifuunilla saattaa olla pitkäaikaisia talousvaikutuksia.

Hagibis iski Japaniin lauantai-iltana paikallista aikaa. Pääkaupunki Tokio säästyi suuremmilta vahingoilta, mutta sitä ympäröivillä alueilla taifuunin tuhot ovat mittavat.

Taifuuni oli yksi voimakkaimmista aluetta riepotelleista myrskyistä vuosikymmeniin. Se toi mukanaan rajuja tuulia ja sateita, jotka aiheuttivat maanvyöryjä ja saivat joet tulvimaan. Puuskissa tuuli puhalsi jopa 60 metriä sekunnissa, mutta viranomaisten mukaan pahimmat tuhot johtuivat rankkasateista. 

Lue myös:

    Uusimmat