Venäjä heitti Kiovan taistelun hävinneet sotilaat suoraan tuleen Itä-Ukrainaan: "Typerää tai epätoivoista" – näin kauan joukkojen loppuunkulutuksen arvioidaan kestävän

Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää menestystä itä-Ukrainan alueella:"Vaikea muodostaa riittävää ylivoimaa" 0:58
Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää menestystä itä-Ukrainan alueella: "Vaikea muodostaa riittävää ylivoimaa".

Venäjän tavoittelema nopea voitto Ukrainassa on kääntynyt kitkerästi kulutustaisteluksi, joka ei säästä sen enempää ihmishenkiä, kalustoa kuin aikaakaan.

Sodan ensimmäinen vaihe päättyi Venäjän vetäytymiseen Kiovan suunnalta. Nyt Kremlin joukot pyrkivät ratkaisuun Itä-Ukrainassa. Sielläkään Venäjä ei ole saavuttanut läpimurtoja, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö.

– Venäläiset kärsivät monia raskaita menetyksiä sekä Kiovan operaatiossa että muilla suunnilla. Sen perusteella, mitä tiedämme, Venäjä ei taistele erityisen älykkäästi, sanoo Iso-Britannian yleisradion BBC:n haastattelema strategian professori Phillips O’Brien St. Andrewsin yliopistosta.

Sodankäynnin asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet Venäjän huollon toimivan miten sattuu, minkä lisäksi joukkoja on ylipäätään varsin vähän operaation laajuuteen nähden. Lisäksi taktista osaamista, kuten panssarivaunujen käyttöä, on moitittu.

"Tappion kärsineitä sotilaita"

Venäjä on käytännössä heittänyt Kiovan alueelta vedetyt joukot suoraan Itä-Ukrainan taisteluihin. Tämä ei tee strategian professoriin vaikutusta. Ihmiset kun eivät ole vain "ohjelmoitavia koneita".

– Kiovasta siirretyt sotilaat ovat tappion kärsineitä. He ovat nähneet ja tehneet sotarikoksia, nähneet ihmisten kuolevan. He ovat uuvuksissa ja menettäneet varusteensa, O’Brien kommentoi.

Se, että Venäjä ei suonut Kiovan suunnalla taistelleille joukoille kunnollista lepoaikaa, on O’Brienin mukaan joko "merkki tyhmyydestä tai epätoivoisuudesta".

O’Brien arvioi, että Venäjä kuluttaa nykyiset joukkonsa loppuun noin kahdessa kuukaudessa. Hänen arvionsa onkin, että jos sota pitkittyy, tarvitsee Venäjä niin sanotusti uuden armeijan.

– Se tulee olemaan asevelvollisista koostuva armeija, O’Brien arvioi.

Venäjä ei ole julistanut yleistä liikekannallepanoa.

Mikä on Ukrainan sodan seuraava painopiste? 9:42
Mikä on Ukrainan sodan seuraava painopiste?

Lue myös:

    Uusimmat