Jättifirmat Applen takana: FBI-oikeustaisto on vitsi – 7 hämmentävää pointtia

Applen ja FBI:n välistä oikeustaistelua pidetään yhtiön kilpailijoidenkin mielestä täysin naurettavana kiistana.

Kiistan keskiössä on viime joulukuisen San Bernardinossa sattunut terroriampuminen. Rikostutkinnan etenemiseksi oikeus pyysi Applea avustamaan FBI:ta ampuja Syed Farookin iPhonen hakkeroimisessa. Applea kieltäyty. Sittemmin Apple ja FBI ovat käyneet jo ensimmäisen oikeuskäsittelynsä aiheesta.

Aiemmin Applen puolelle kiistassa ovat julkisesti asettuneet muun muassa teknologiajätit Google, Microsoft ja Facebook. Myöhemmin myös Twitter, Airbnb, Ebay ja Reddit muiden pienten yritysten joukosta osoittivat tukensa yhtiölle. Kumpikin kokoonpano on tehnyt omat julkiset vetoomuksensa Applen puolesta.

Amerikkalaislehti Wired kokosi vetoomusten pohjalta kiistan hämmentävimmät seikat:

  1. Oikeuden päätöksessä Applea on pyydetty avustamaan FBI:ta hakkeroimaan San Bernardinon terroriampujan iPhone vedoten yli 227 vuotta vanhaan All Writs Act -lakiin. Lain mukaan oikeuslaitoksella on mahdollisuus pyytää esimerkiksi yritystä avustamaan rikostutkinnassa, kuten tässäkin tapauksessa.
  2. Niin kutsuttu AWA-laki on tullut voimaan 50 vuotta ennen ensimmäisiä lennättimiä.
  3. Oikeudessa on käsitelty ennakkotapauksena vuoden 1977 tapausta, mitä on kritisoitu vanhentuneena tietona. Perusteluina lähes 40 vuotta vanhaa ennakkotapausta ei voida käyttää, sillä tuolloin ei ollut minkäänlaista käsitystä esimerkiksi matkapuhelimista tai internetistä.
  4. Vuonna 2014 eräässä oikeuskäsittelyssä on täsmennetty, että lakipykälien tulisi elää teknologian mukana.
  5. Puhelimeen hakkeroimista ei voi enää vuonna 2016 verrata esimerkiksi kotietsintään tai jonkun kassakaappiin murtautumiseen. Kännykkä on yhä enemmän ihmisen muistin jatke.
  6. Pyynnön ja sen toteutuman on pelätty luovan vaarallisenkin ennakkotapauksen, joka mahdollisesti uhkaisi yksityishenkilöiden yksityisyyden suojaa.
  7. Applea on pyydetty kehittämään kokonaan uusi ohjelma, jolla iPhonen hakkerointi puhelimen suojauksen läpi onnistuisi tarvittaessa. Yhtiön halutaan siis käyttävän aikaa, rahaa ja resursseja ohjelman tekoon, jota he eivät lähtökohtaisesti halua kehittää.

 

Lähde: Wired

Lue myös:

    Uusimmat