Jatkuvasti väsynyt? Syyllinen voi löytyä täältä

Jatkuva väsymys ei ole normaalia, eikä siihen pidä turtua. Kokosimme yhteen yleisiä syitä, joiden vuoksi olo on nuutunut.

Kunnon yöunien nukkuminen ehkäisee väsymystä parhaiten. Unenpuutteesta johtuva väsymys on luonnollista, mutta jos nukkuminen ei tunnu auttavan väsymykseen, kannattaa uupumuksen syy selvittää.

Vitamiinipuutokset väsyttävät

D- tai B12-vitamiinien puute voi aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Etenkin D-vitamiinin puutteesta on ollut viime vuosina paljon puhetta. Naisilla myös anemia voi aiheuttaa uupumusta ja voimattomuutta.

Jos epäilet kärsiväsi puutetiloista, kannattaa vitamiinitasot käydä mittauttamassa. Tuloksia odotellessa kannattaa syödä monivitamiinitabletteja, jotka turvaavat vitamiinien ja hivenaineiden saannin.

Masennus aiheuttaa uupumusta

Masennusta sairastavat ihmiset kokevat itsensä uupuneiksi neljä kertaa terveitä ihmisiä useammin.

Aerobinen liikunta vähintään 30 minuuttia kerrallaan kolmesta viiteen kertaan viikossa auttaa lievään ja keskivaikeaan masennukseen. Muista kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen, jos epäilet sairastavasi masennusta.

Stressi sotkee unta

Jatkuva stressaantuneisuus pitää adrenaliinirauhaset tauotta ylikierroksilla, mikä saattaa saada niiden toiminnan häiriintymään. Yöllä iskevät adrenaliinipiikit häiritsevät yöunta.

Meditaatio tai muu perusteellinen rauhoittuminen auttaa adrenaliinivirtoja tasoittumaan. Tärkeintä on istua hiljaa paikallaan ja tyhjentää mieli ajatuksista ainakin viideksi minuutiksi päivässä.

Liika kahvin juominen aiheuttaa kropan kuivumista, mikä taas johtaa väsymyksen tunteeseen. On tärkeää juoda päivässä ainakin kahdeksan lasillista vettä, enemmänkin, jos ruokavalio sisältää paljon kuituja.

Jos väsymys ei tunnu poistuvan millään, ja se haittaa elämää, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Väsymystä aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi uniapnea ja fibromyalgia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat