Jäteasemilla on rikottu ennätyksiä: Korona-aika sai ihmiset hankkiutumaan eroon romuistaan – Sortti-asemilla 36 000 asiakasta enemmän kuin viime vuonna

Koronakevät toi jäteasemille ennätysmäärät asiakkaita 2:21
Katso videolta, miksi ihmiset ovat ryhtyneet siivoamaan talojaan.

Koronakevät sai ihmiset siivoamaan tarpeettomia tavaroita kodeistaan ja mökeiltään.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Lounais-Suomen Jätehuollon järjestämään romunkeräykseen tuotiin ennätysmäärät jätteitä saaristosta. Lounais-Suomen Jätehuollosta ja Helsingin seudun ympäristöpalveluista kerrotaan, että jäteasemilla rikottiin kävijäennätyksiä.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa jäteasemien asiakasmäärät ovat kasvaneet jopa 25 prosentilla.

Pääkaupunkiseudulla näkyi myös korona-aikaan kasvanut puutarhainnostus.

– Sortti-asemillla on käynyt ennätysmäärä asiakkaita tämän puolivuotisen aikana eli 36 000 asiakasta enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Puutarhajätteen määrä on esimerkiksi kasvanut 30 prosenttia, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Saaristomeren jokavuotiseen romunkeräykseen tuotiin kesä-heinäkuun vaihteessa kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua huimat 52 000 kiloa. Vuosittain vaihtelevana keräyspaikkana toimi tällä kertaa Paraisten ja Kemiönsaaren saaristo

– Saimme Lounais-Suomen jätehistorian suurimman saaliin eli yli 10 000 kiloa enemmän romua kuin aikaisempina vuosina, valottaa Lounais-Suomen Jätehuollon käyttöpäällikkö Jyri Metsänranta.

Kaupungeissa jätteen määrä kasvoi

Noutoruoan yleistyminen lisäsi puolestaan kaupungeissa jätteiden määrää.

Oulussa puistoihin tuotiin isompia roska-asioita ja Turkuun hankittiin älyroskiksia, jotka puristavat jätteet kasaan.

Esimerkiksi Itä-Helsingissä puistoissa jätteen määrän arvioidaan kaksinkertaistuneen. Noutoruoka-annokset ja verkkokauppaostosten yleistyminen lisäsivät myös kotitalousjätteen määrää.

– Asuintaloissa muovikeräysjätteen määrä on kasvanut 50 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan ja kartonki- eli pakkausjätteen määrä 24 prosenttia, Partti kertoo.

Jätteen kokonaismäärä pysyi kuitenkin Helsingissä lähes samana viime vuoteen verrattuna, sillä sekajätteen määrä väheni.

Katso videolta, miksi ihmiset ovat ryhtyneet siivoamaan talojaan.

Juttu korjattu 28.7. klo 13.30: Tarkennettu Lounais-Suomen Jätehuollon roolia ja korjattu Jyri Metsänrannan sukunimen kirjoitusasu.

Lue myös:

    Uusimmat