Jasper Pääkkönen hakee 300 000 euron korvauksia kalsarikäräjillä – todistajana kuultu Jare Tiihonen: "Mainoksissa puhutaan minimissään sadastatuhannesta eurosta"

Jare "Cheek" Tiihonen saapui "kalsarikäräjille" –  näin hän kommentoi Jasper Pääkkösen oikeusjupakkaa 1:27
Jare "Cheek" Tiihonen saapui "kalsarikäräjille" –  näin hän kommentoi Jasper Pääkkösen oikeusjupakkaa.

MTV Uutiset seuraa Jasper Pääkkösen ja alushousuyrityksen välistä riita-asiaa tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Katso videolta, miten todistajana tänään kuultava Jare Tiihonen kommentoi tapausta saapuessaan oikeuteen.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen vaatii oikeusteitse 300 000 euroa vahingonkorvauksia alushousuyritykseltä nimensä, kuvansa ja äänensä luvattomasta käyttämisestä mainoksissa. Pääkkösen mukaan materiaali käytännössä huijattiin häneltä yrityksen käyttöön.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miten todistajana kuultavana Jare Tiihonen kommentoi oikeusjupakkaa saapuessaan oikeuteen!

Helsingin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan riita-asiaa ja antaa siitä tuomionsa myöhemmin. Oikeudenkäynti alkoi eilen tiistaina.

Pääkkönen kertoi käräjäoikeuden ensimmäisenä istuntopäivänä kokeneensa mainoksen nähtyään olonsa hyväksikäytetyksi, sillä hän ei olisi koskaan suostunut mainoskampanjaan, joka on "täysin absurdi".

– Miten tämä koskaan olisi mun intressien mukaista, ja miten mä koskaan olisin tällaiseen suostunut? Tämä on aivan törkeää hyväksikäyttöä, Pääkkönen kommentoi oikeudessa Ilta-Sanomien mukaan.

Tänään oikeudessa kuullaan myös ex-artisti Jare "Cheek" Tiihosta, joka ei ole osallisena riita-asiassa. Pääkkönen on pyytänyt Tiihosen yhdeksi todistajakseen, sillä Pääkkösen mukaan Tiihonen osaa kertoa, millaisia palkkioita suomalaisille eturivin esiintyjille maksetaan mainoksista.

– Pyydettiin, tulin ja totta kai olen aina oikeuden puolustaja, Tiihonen lausui suorassa MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Pääkkösen Lähde & Co Oy:ltä vaatima 300 000 euron korvausvaatimus on laskettu Pääkkösen mukaan sen perusteella, mitä hän olisi saanut, jos olisi sallinut nimensä, kuvansa ja äänensä käytön jollekulle taholle kaupallisessa tarkoituksessa.

10.28

Jare Tiihonen saapuu istuntoon asiantuntevan todistajan roolissa. Hän sanoo pystyvänsä kertomaan melko hyvin omakohtaisesti siitä, millaisia palkkioita esiintyjille maksetaan. Hän kertoo tehneensä hyvin harvoin yhteistyösopimuksia. Kymmenen vuotta sitten hän teki kaksi tv-mainosta isoille yrityksille ja kolme vuotta sitten hän teki yhden yhteistyösopimuksen.

Hän katsoo Jasper Pääkkösen kuuluvan Suomessa parhaaseen brändikaterogiaan, sillä tämä on tehnyt isoja Hollywood-rooleja. Tiihonen mainitsee myös, että Pääkkönen ei ole tehnyt juurikaan brändiyhteistöitä.

10.36

Tarkkoja summia omista yhteistöistään Tiihonen ei suostu kertomaan, mutta hän kertoo tehneensä laadukkaita, korkeatasoisia tv-mainoksia kahdelle suuryritykselle, Finnairille ja Pauligille. Mainokset olivat tarkoin suunniteltuja.

– Minimissään lähdetään sadastatuhannesta eurosta eteenpäin, Tiihonen kommentoi saamiaan palkkioita.

Hän korostaa sitä, että minimisumma pitäisi olla etukäteen sovittuna ja se, kuinka suuri kampanjakattavuus on ja kuinka pitkään kampanja kestää.

– En ole koskaan kuullut sellaisesta, että sokkona sovittaisiin jotain. Pitäisi tietää, mitä ollaan tekemässä. Pitäisi tarkalleen kertoa, missä eri alustoissa sitä mainosta näytetään ja kuinka pitkään.

Markkinointiyhteistöihin, joita ei ole tarkoin määritelty, hän ei ole koskaan törmännyt.

– Pitää ehdottomasti tietää, missä ja miten nimeäni käytetään. Eihän se muuten ole edes sopimus, jos näitä reunaehtoja ei ole sovittu.

Hän kertoo, että hän saa hyväksyä etukäteen mainosmateriaalin, kuvat ja videot, ja niitä muokataan vielä tarvittaessa ennen kampanjan alkua, jos hän ei ole niihin tyytyväinen.

Jos tarkkoja yksityiskohtia markkinointisopimuksesta ei ole, on se Tiihosen mukaan hyvin erikoista.

– Pidän sitä hyvin erikoisena enkä hyvien tapojen mukaisena. Tällaisesta olisi pitänyt sopia. Tilanne on muuten epäreilu esiintyjille, jos ilman lupaa voidaan käyttää esiintyjää mainoksissa.

10.48

Lähde & Co:n asianajaja kyselee tarkemmin Tiihosen markkinointiyhteistyösopimuksista. Tiihonen kertoo tehneensä sopimukset managerinsa kanssa. Asianajaja ei ole ollut sopimuksia tehdessä paikalla. Tiihonen kertoo olleensa itse hyvin pitkälti tekemässä yhteistyösopimuksia.

Asianajaja pyrkii selvittämään, ovatko kymmenen vuotta sitten tapahtuneet isot yhteistyöt olleet sosiaalisen median osalta samankaltaisia kuin nykyään. Tiihonen sanoo, ettei ole ollut varsinaisesti koskaan niin sanottu brändilähettiläs.

– En ole niitä juuri tehnyt, kerran ihan hetkellisesti. En osaa niistä varsinaisesti sanoa. 

Jasper Pääkkösen yhteistyötä Lähde & Co:n kanssa on kutsuttu brändiyhteistyöksi.

10.54

Tiihonen kommentoi suhdettaan Pääkköseen.

– Tunnen Jasper Pääkkösen vuosien takaa.
 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Jasper Pääkkönen vaatii alusvaateyritykseltä 300 000 euroa – tästä "kalsarikäräjissä" on kyse 9:37
Jasper Pääkkönen vaatii alusvaateyritykseltä 300 000 euroa – tästä "kalsarikäräjissä" on kyse

Yritys kiistää korvausvaatimukset

MTV:n aiemmin haltuunsa saaman haastehakemuksen mukaan Pääkkösen yritys solmi vuonna 2018 brändilähettilässopimuksen Lähde Oy:n kanssa, jonka osakkeista Pääkkösen yritys omistaa reilut kaksi prosenttia. 

Jasper Pääkkönen toteaa haastehakemuksessaan olevansa yksi Suomen tunnetuimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä näyttelijöistä. Pääkkösen mukaan hänellä on yksinoikeus määrätä nimensä, kuvansa ja äänensä käytöstä kaupallisessa tarkoituksessa.

Pääkkösen mukaan brändilähettilässopimus ei anna Lähteelle rajoittamatonta oikeutta hänen nimeensä, kuvaansa ja ääneensä.

The other danish guy -merkkisiä miesten alushousuja myyvä Lähde Oy kiistää Pääkkösen oikeuden moisiin korvauksiin. Yritys kertoo käyttäneensä Pääkköstä kampanjoinnissaan kaksi viikkoa ja lopettaneensa markkinoinnin Pääkkösen puututtua asiaan.

Alushousuyrityksen mukaan Suomessa ei ole nimenomaista lainsäädäntöä henkilön nimen, kuvan tai ääneen käyttämisestä kaupalliseen tarkoitukseen.

Riita sai alkunsa podcast-haastattelusta

Kesäkuussa 2021 Lähde Oy:n toimitusjohtaja Tommi Lähde oli pyytänyt Pääkköstä osallistumaan podcastiin, mihin hän oli suostunut.

Toimitusjohtaja kertoi Pääkköselle, että tästä otettaisiin podcastin tekemisen yhteydessä valokuva, joka julkaistaisiin internetissä Lähteen podcast-sivuilla. Pääkkönen suostui tähän.

Haastehakemuksessaan Pääkkönen kertoi menneensä podcast-studiolle, jossa kuvaaja ottikin hänestä useita valokuvia. Kuvaaja kertoi, että niistä oli tarkoitus tehdä koko sivun mainos Helsingin Sanomiin.

Pääkkönen kertoi tiistaina oikeudessa, että oli lähtenyt kuvauksiin ryppyisessä t-paidassa kesämökiltä, koska kuvitteli, että kuva otettaisiin vain podcast-mainokseen.

Hämmentynyt Pääkkönen ei kieltänyt yhtä printtimainosta, koska piti markkinointitapaa vanhakantaisena ja varsin rajoitetun vastaanottajapiirin saavutettavana.

Paria viikkoa myöhemmin Pääkköselle kuitenkin selvisi, että hänestä otettua kuva- ja videomateriaalia käytettiin laajamittaisessa televisio-, radio- ja nettimainonnassa. Hän kertoi käräjäoikeudessa, että oli puolisonsa kanssa katsonut James Bond -elokuvaa elokuussa 2021, kun hän näki itsensä mainostauolla kalsareillaan tv-mainoksessa.

Hänen ja Lähteen välistä viestinvaihtoa käsiteltiin eilen käräjäoikeudessa. Pääkkönen oli viestien perusteella hyvin pöyristynyt huomattuaan, että hän esiintyy alusvaatteisillaan tv-mainoksessa. Viestinvaihto hänen osaltaan oli hyvin värikästä.

Pääkkösen mukaan alushousuyrityksellä ei ollut oikeutta käyttää hänen nimeään, kuvaansa ja ääntään laajamittaisessa markkinoinnissaan.

Lähde Oy ja sen toimitusjohtaja ovat eri mieltä: heidän mukaansa brändilähettilässopimus oikeutti yrityksen Pääkkösen persoonan hyödyntämiseen markkinointikampanjassaan.

Lisäksi kirjallisessa vastauksessaan yritys vetoaa siihen, että Pääkkösen kanssa olisi sovittu tarkasti podcastin yhteydessä tehtävistä kuvauksista ja materiaalin käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat