Jasper Pääkkönen vaatii oikeudessa 300 000 euroa alushousuyritykseltä – tähden mukaan firma käytti mainoksissaan luvatta hänen nimeään, ääntään ja kuvaansa

Jasper Pääkkönen, missä piilee Suomen vetovoimaisuus? 7:29
Videolla Jasper Pääkkönen kertoo näkemyksiään Suomen vetovoimasta.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen vaatii oikeusteitse 300 000 euroa vahingonkorvauksia alushousuyritykseltä nimensä, kuvansa ja äänensä luvattomasta käyttämisestä mainoksissa. Pääkkösen mukaan materiaali käytännössä huijattiin häneltä yrityksen käyttöön.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee parhaillaan riita-asiaa ja antaa siitä tuomionsa myöhemmin. MTV:llä on hallussaan haastehakemus ja kirjallinen vastaus.

Haastehakemuksen mukaan Pääkkösen yritys solmi vuonna 2018 brändilähettilässopimuksen Lähde Oy:n kanssa, jonka osakkeista yritys omisti reilut kaksi prosenttia. Lähde myy aputoiminimellä The other danish guy -merkkisiä miesten alushousuja.

Kesäkuussa 2021 yrityksen toimitusjohtaja Tommi Lähde oli pyytänyt Pääkköstä osallistumaan podcastiin, mihin hän oli suostunut.

Toimitusjohtaja kertoi Pääkköselle, että tästä otettaisiin podcastin tekemisen yhteydessä valokuva, joka julkaistaisiin internetissä Lähteen podcast-sivuilla. Pääkkönen suostui tähän.

Haastehakemuksessaan Pääkkönen kertoi menneensä podcast-studiolle, jossa kuvaaja ottikin hänestä useita valokuvia. Kuvaaja kertoi, että niistä oli tarkoitus tehdä koko sivun mainos Helsingin Sanomiin.

Hämmentynyt Pääkkönen ei kieltänyt yhtä printtimainosta, koska piti markkinointitapaa vanhakantaisena ja varsin rajoitetun vastaanottajapiirin saavutettavana.

Paria viikkoa myöhemmin Pääkköselle kuitenkin selvisi, että hänestä otettua kuva- ja videomateriaalia käytettiin laajamittaisessa televisio-, radio- ja nettimainonnassa.

Näyttelijä penää yksinoikeutta persoonaansa

Pääkkösen mukaan alushousuyrityksellä ei ollut oikeutta käyttää hänen nimeään, kuvaansa ja ääntään laajamittaisessa markkinoinnissaan.

Lähde Oy ja sen toimitusjohtaja ovat eri mieltä, heidän mukaansa brändilähettilässopimus oikeutti yrityksen Pääkkösen persoonan hyödyntämiseen markkinointikampanjassaan.

Jasper Pääkkönen toteaa haastehakemuksessaan olevansa yksi Suomen tunnetuimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä näyttelijöistä. Pääkkösen mukaan hänellä on yksinoikeus määrätä nimensä, kuvansa ja äänensä käytöstä kaupallisessa tarkoituksessa.

Pääkkösen mukaan brändilähettilässopimus ei anna Lähteelle rajoittamatonta oikeutta hänen nimeensä, kuvaansa ja ääneensä.

Alushousuyrityksen mukaan Suomessa ei ole nimenomaista lainsäädäntöä henkilön nimen, kuvan tai ääneen käyttämisestä kaupalliseen tarkoitukseen.

Lisäksi kirjallisessa vastauksessaan yritys vetoaa siihen, että Pääkkösen kanssa olisi sovittu tarkasti podcastin yhteydessä tehtävistä kuvauksista ja materiaalin käytöstä.

Yritys kiistää korvaukset

Pääkkönen vaatii Lähde Oy:ltä  300 000 euroa perusteettoman edun palautuksena. Hän on laskenut korvauksen sen mukaan, mitä olisi saanut, jos olisi sallinut nimensä, kuvansa ja äänensä käytön jollekulle taholle kaupallisessa tarkoituksessa.

Lähde Oy kiistää Pääkkösen oikeuden moisiin korvauksiin. Yritys kertoo käyttäneensä Pääkköstä kampanjoinnissaan kaksi viikkoa ja lopettaneensa markkinoinnin Pääkkönen puututtua asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat