Jasmine, 21, kesti 70 päivän vaarallisen rääkin – maailmanennätys oli kaatua onnettomuuteen: "Kaikki tapahtui aina, kun olin nukkumassa"

1:53
21-vuotias Jasmine Harrison souti kaikkien aikojen nuorimana naisena Atlantin yli.

Jasmine Harrisonista tuli lauantaina nuorin Atlantin yli yksin soutanut nainen. Englantilainen Harrison, 21, päätti 4 828 kilometrin urakkansa Karibian Antigualle.

Harrison osallistui Talisker Whisky Atlantic Challege -kilpailuun, joka käynnistyi 12. joulukuuta Kanariansaariin kuuluvalta La Gomeran saarelta. Perille hän saapui tarkalleen 70 päivää kolme tuntia ja 48 minuuttia myöhemmin.

Pääkuvan videolla Harrison soutaa urakkansa viimeiset vedot erikoisvarustellulla veneellään ja ottaa ensimmäiset hoippuvat askeleensa kuivalla maalla.

Aiemmin nuorin Atlantin soutaen ylittänyt nainen oli Yhdysvaltalainen Katie Spotz, joka teki saman ylityksen 22-vuotiaana vuonna 2010.

Kaksi kaatoa

Harrisonin päivät Atlantilla noudattivat samaa kaavaa. Harrison souti yleensä 12 tunnin pätkissä, joiden aikana piti venyttelytaukoja, söi ja puhdisti venettään. Auringonlaskua ihailtuaan nainen otti nokkaunet ja souti vielä pimeässä ennen pidempää nukkumistaukoa.

Täysin ilman ongelmia pitkä ja vaarallinen matka ei sujunut. Harrison kertoo, että ongelmat kasautuivat juuri nukkuessa. Englantilaisen vene kaatui kahdesti.

Viimeisin kaato sattui vain kaksi päivää ennen maalia, kun Harrisonin vene törmäsi kovassa vauhdissa valtavaan aaltoon. Vene kaatui ja Harrison loukkasi kyynärpäätään.

– Törmäsin seinään varmaankin 32 kilometrin tuntinopeudella. Se sattui, etenkin, kun olin nukkumassa. Kaikki tapahtui aina, kun olin nukkumassa.

Harrison ilmoitti loukkaantumisestaan turvallisuushenkilöstölle ja sai puhelimitse neuvoja lääkäriltä. Pian hän ilmoitti pystyvänsä jatkamaan soutamista kohti maalia.

– Valtameren yli soutaminen ei ole ohi ennen kuin astuu turvallisesti kuivalle maalle. Riskit ovat koko ajan olemassa, eikä rentoutumiseen ole aikaa, järjestäjien tiedotteessa todettiin tapauksen jälkeen.

Kiinnostus heräsi uimaopettajana

Harrison kertoo kiinnostuneensa soutukilpailusta ollessaan vuonna 2018 uimaopettajana Karibialla. Harjoittelun hän aloitti vuosi sitten tammikuussa. Hän päätti soutaa matkan yksin joukkuekilpailun sijaan.

– Olen ollut melko itsenäinen koko elämäni. Ajattelin vain, että haluan tehdä tämän, joten teen sen. Rakastan sitä tunnetta, jonka saa, kun tekee jotain ominpäin. Se on niin vapauttavaa.

Harrison toivoo voivansa muuttaa saavutuksellaan ihmisten ajattelutapaa siitä, mikä on mahdollista.

– Elämän, johon synnyit, ei tarvitse olla elämää, jota elät. Se voi olla mahtavaa, jos rakastat sitä, mutta se voi olla myös erilaista. Aina ei tarvitse seurata vanhempien esimerkkiä. Olemme kaikki erilaisia, joten pitää löytää itselle tärkeät asiat.

Maalissa omien sanojensa mukaan pääasiassa sulkaalla ja kekseillä soudun aikana eläneellä Harrisonilla oli vain yksi toive.

– Ruokaa. Ehdottomasti ruokaa, Harrison sanoi.

– Söin varmaankin 40 kiloa suklaata.

Lähteet: The Guardian ja ABC News.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja