Mainos

Järvissä vielä hyvä jäätilanne

Järvien jäät on pitkänajan keskiarvoon nähden hieman ohuempia, mutta vielä kuitenkin varsin vahvoja. Lämpötilojen vaihtelu vuorokauden sisällä jopa vahvistaa jääpeitettä.

– Muutamasta sentistä kymmeneen senttiin jääkerros on ohuempi, mutta silti paksuudet ovat 30:stä 80:neen senttiin. Kelpo jäät siis esimerkiksi ulkoiluun, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen sanoo.

Viimeaikaisten pakkasten johdosta jäät ovat pitäneet nyt hyvin pintansa. Päivien lämpöasteet eivät vielä Vehviläisen mukaan jääkerrosta heikennä.

– Jos jää päivällä vähän sulaa, mutta yöllä on tällaisia 20 asteen pakkasia, niin ei se ainakaan heikennä jäätä. Ennemminkin päinvastoin, Vehviläinen sanoo.

– Sitten kun yöllä ei ole enää pakkasta ja kun aurinko porottaa jään pintaan, niin sitten se sulaminen alkaa. Mutta siihen kuluu vielä aikaa, ennenkö jäistä eroon päästään.

Jään laatu vielä kovaa

Vehviläisen mukaan jään laatu on vielä varsin kovaa, eikä puikkoontumista ole vielä havaittavissa.

Vehviläinen muistuttaa kuitenkin, että kaikissa paikoissa, kuten virtaavissa ja matalissa kohdissa jäät eivät ole yhtä paksuja tai niitä ei ole lainkaan. Varovaisuus onkin syytä pitää aina jäällä liikkuessa mielessä.

– Paras konsti on ottaa joku metalliesine käteen ja lyödä sillä jäähän. Jos se menee läpi, niin silloin ei voi jäälle mennä, Vehviläinen ohjeistaa.

Jäiden sulamisen ennustaminen riippuu pitkälti säästä ja yöpakkasten jatkumisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.