Korkeasaaren kupeessa sijaitseva Hylkysaari meni kaupaksi 7 miljoonalla eurolla – tämän kaiken ostaja saa

Valtion nyt myymän Hylkysaaren pinta-ala on 3,68 hehtaaria. Saaren rakennukset ovat valmistuneet noin vuosina 1810–1985.

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Helsingin edustalla sijaitsevan Hylkysaaren Valo Investments Group Holding Oy:n tytäryhtiölle Hylkysaari Oy:lle. Kauppahinta oli seitsemän miljoonaa euroa.

Kokonaisuus myytiin nykyisellä voimassa olevalla asemakaavalla, jossa se on osoitettu kaikille avoimeksi virkistysalueeksi. Saarelle saa rakentaa yleisiä rakennuksia, niitä palvelevia huoltotiloja sekä välttämättömät asunnot.

Saaren pinta-ala on 3,68 hehtaaria ja sillä sijaitsevien rakennusten yhteenlaskettu bruttoala on noin 3700 neliötä. Rakennukset ovat valmistuneet noin vuosina 1810–1985. Saaren tärkeimmät rakennukset on suojeltu asemakaavamerkinnöillä.

– Hylkysaari herätti laajaa kiinnostusta jo ennen myynnin aloitusta ja olemme erittäin tyytyväisiä, että keskeisellä sijainnilla oleva historiallinen kohde löysi nyt uuden omistajan, sanoo Senaatin myyntipäällikkö Jenna Kiukkonen tiedotteen mukaan.

– Hylkysaari Oy hahmottelee saareen matkailu- ja virkistystoimintoja osana Helsingin merellistä strategiaa. Suunnitelmassamme on myös Hylkysaaren historiallisten rakennusten kunnostaminen ja saaren luonnon elvyttäminen. Kesän 2022 suunnitelmissa on avata julkinen sauna ja kesäkahvila, sanoo Hylkysaari Oy:n hallituksen jäsen Taru Lehtonen tiedotteessa.

Lehtonen viestitti Talouselämälle, että yhtiö on avaamassa keskusteluyhteyttä kaupungin kanssa, eikä enempää kerrottavaa suunnitelmista ennen sitä ole.

Valo Investments rakennuttaa paraikaa myös luksushuviloita Saariselälle, Kaunispää-tunturin rinteeseen. Talouselämä kertoi aiemmin toisesta ostajaehdokkaasta, Yhteinen Hylkysaari ry:stä. Valo Investmentsin maksama kauppasumma kohosi kuitenkin reippaasti tämän ehdokkaan kaavaileman tarjouksen yli.

Merimuseo poistui saarelta 2007

Hylkysaarella sijaitsee muun muassa vanha luotsikasarmirakennus, joka toimii näkyvänä maamerkkinä ja on tärkeä osa Helsingin merellistä historiaa.

Saari toimi 1600-1700-luvuilla kaupungin vuokraamana laidunmaana. Seuraavalla vuosisadalla Hylkysaaressa toimi laivatelakka ja kahdesta telakan rakennuksesta muokattiin huviloita, kun vuonna 1889 perustettu Korkeasaaren eläintarha teki saaresta suositun virkistyspaikan.

Luotsiasema toimi saarella 1900-luvun alusta vuoteen 1962, jonka jälkeen Suomen Merimuseo toimi saaressa vuosina 1973–2007.

Lue myös:

    Uusimmat