Jarno Limnéll US:ssä: Ukrainan sotaan ei saa turtua – "Siellä taistellaan tulevaisuudestamme"

Ukrainan jälleenrakentamisen suunnittelu alkamassa 10:21
Katso myös: Vaikka sota Ukrainassa jatkuu, maan jälleenrakentamisen suunnittelu on jo alkamassa

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ennustaa Ukrainan sodan voivan jatkua vielä pitkään.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Jarno Limnéll toteaa Uuden Suomen puheenvuoro-blogissaan, että miten nyt toimimme, on hyvin suuri merkitys sen kannalta, millaiseksi tulevien sukupolvien elämä muodostuu niin Ukrainassa kuin koko maailmassa.

Hän muistuttaakin siitä, että Ukrainaa ei saa unohtaa. 

– Uutisointi vähenee ja muut asiat nousevat esille, mutta sotaan Ukrainassa ei saa turtua, Limnéll kirjoittaa. 

– Jos häviää taistelun mielistä ja sydämistä, häviää koko sodan. Ja on puhuttava nimenomaan sodasta. Ei erikoisoperaatiosta tai kriisistä, jotka ovat Venäjän propagandaa.

Limnéll uskoo, että edessä on vielä pitkä sota. 

– Välissä saattaa olla tulitaukoja ja aselepoja, mutta on valmistauduttava siihen, että kuuma sota Ukrainassa kestää vuosia. Tilanne muuttuu todennäköisesti Ukrainassa ja muualla heikommaksi ennen parempaa kehitystä. Mutta periksi ei saa antaa.

Vaikutukset ovat laajat

Ukrainan sodan lopputuloksella ovat hyvin laajat vaikutukset, Limnéll arvioi.

– Ukrainan on voitettava. Ukrainan valtiollinen sekä Euroopan turvallisuuden tulevaisuus ja osin globaalin maailmanjärjestyksen uudet säännöt määrittyvät sodan lopputuloksesta. Venäjän laajentumispolitiikka ei pysähdy Ukrainaan, jos Venäjä on voitokas Ukrainassa.

Limnéll uskoo, että ”imperialismin hekumassaan” Venäjä jatkaa sotaa isoista tappioista huolimatta ja jatkaa pitkään, vaikka venäläisiä sotilaita kuollut jo nyt arviolta enemmän kuin 10 vuoden aikana Afganistanissa.

Näitä Ukraina tarvitsee

Ukraina tarvitsee Limnéllin mukaan erityisesti hyvin paljon kehittyneitä raskaita aseita, kuten tykistöä ja ilmapuolustusta lännestä – ja hyvin nopeasti.

Lisäksi maa tarvitsee tukea sotapakolaisilleen, lännen kovempia sanktioita Venäjälle ja niissä pysyttäytymistä sekä" Kremlin propagandan jättämistä omaan arvoonsa".

Lue myös:

    Uusimmat