Jarno Limnell: Puolassa käynyt Venäjän risteilyohjus tulella leikkimistä, joka jää tuskin viimeiseksi

Limnell Puolaa halkoneesta risteilyohjuksesta: Rajavaltioiden ilmapuolustuksen kannattaa olla kunnossa 2:35
Miten Venäjän rajanaapureiden tulisi varautua Puolan tapauksen kaltaisiin välikohtauksiin jatkossa? Limnell kertoo näkemyksensä videolla.

Viikonloppuna Puola kertoi havainneensa, että Venäjän risteilyohjus kävi yöllä Puolan ilmatilassa. 

Tapaus sattui, kun Venäjä ampui ohjuksia eri puolille Ukrainaa. Yksi kohteista oli Lvivin kaupunki, joka sijaitsee lähellä Puolan rajaa.

Nato- ja EU-maa Puola on vaatinut Venäjältä selvitystä siitä, miten ohjus päätyi sen ilmatilaan.

Sotatieteen tohtori ja kansanedustaja Jarno Limnell (kok.) toteaa, että selvitettävää tapausta voidaan kuvailla tulella leikkimiseksi. Hänen mukaansa jokainen ammattisotilas ymmärtää, että aina ohjuksia ammuttaessa on riski, että niitä päätyy myös vääriin paikkoihin. Ukrainan Lvivin kohdalla riski Puolan koskemattomuuden rikkomiseen on ilmeinen.

– Kun sinne ammutaan ohjuksia, niin otetaan myös se riski, että osa näistä ohjuksista voi päätyä niin sanotusti väärään paikkaan, Limnell sanoo.

– Pidän tällaista toimintaa ihan provokaationa.

Limnellin mukaan Venäjä myös osaltaan testaa sitä, miten länsimaat reagoivat asiaan sekä ovatko maiden ohjuspuolustus ja valvontamekanismit kunnossa.

– Tämä tuskin jää nyt viimeiseksi tällaiseksi tapaukseksi, hän arvioi.

– Nyt onneksi tämä ei päätynyt Puolaan ja siitä ei tullut tuhoa, mikä olisi ollut huomattavasti vaikeampi poliittinen kysymys.

Miten Venäjän rajanaapureiden tulisi varautua vastaaviin tapauksiin jatkossa? Limnell kertoo näkemyksensä videolla.

Lue myös:

    Uusimmat