Puola vaatii Venäjältä selvitystä: "Lopettakaa sota ja keskittykää maanne ongelmiin"

Venäjä iski voimalla pääkaupunkiin Kiovaan sekä Lviviin lähellä Puolan rajaa.

Puola on ilmoittanut vaativansa Venäjältä selvitystä siitä, miten Venäjän risteilyohjus päätyi yöllä Puolan ilmatilaan.

Puolan mukaan ohjus oli ammuttu kohteisiin Länsi-Ukrainassa. Puolan puolustusministeriön mukaan ohjus olisi ammuttu alas, jos olisi ollut mitään merkkejä siitä, että se oli kohdistettu kohteeseen Puolan maaperällä.

Ulkoministeriön tiedottaja Pawel Wronski sanoi lausunnossa, että Puola vaatii ennen kaikkea Venäjää lopettamaan "terroristiset ilmaiskut" Ukrainaan, lopettamaan koko sodan ja keskittymään maan omiin sisäisiin ongelmiin.

Puola jatkuvassa hälytysvalmiudessa

Risteilyohjus lensi Puolan puolella melkein 40 sekunnin ajan, Puolan asevoimat kertoi aiemmin sunnuntaina. Sen mukaan ohjus lensi Puolan ilmatilan läpi Oserdowin kylän ylitse Itä-Puolassa Lublinin maakunnassa.

Koko tämän ajan Puolan asevoimat kertoi tarkkailleensa ohjusta sotilastutkalla. Puolan ilmavoimat totesikin, että sen koneet ovat pysyvästi hälytysvalmiudessa Venäjän lisääntyneen toiminnan takia.

Myös viime vuoden lopulla venäläisohjus lensi Puolan ilmatilassa. Asevoimat kertoi tuolloin, että ohjus lensi Puolan ilmatilassa, minkä jälkeen se kääntyi takaisin Ukrainan ilmatilaan.

Ukraina iski kahteen venäläisalukseen

Ukraina kertoi sunnuntaina tehneensä yöllä iskun kahteen venäläiseen maihinnousualukseen Sevastopolissa Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla.

Ukrainan asevoimien strateginen viestintäkeskus sanoi lausunnossaan, että asevoimat iski onnistuneesti Jamal- ja Azov-nimisiin maihinnousualuksiin.

Lisäksi se sanoi iskeneensä onnistuneesti viestintäkeskukseen ja muihin Venäjän Mustanmeren laivaston infrastruktuurikohteisiin.

– Tämä oli viime aikojen massiivisin hyökkäys, sanoi Venäjän nimittämä Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev Telegram-viestissään.

Kuvernöörin mukaan iskussa kuoli 65-vuotias mies ja neljä ihmistä haavoittui. Hän ei maininnut Venäjän maihinnousualuksille aiheutuneita vaurioita.

Iskut pääkaupunkiin Kiovaan kiihtyneet

Sunnuntaiaamuna Venäjä puolestaan iski voimalla Ukrainassa pääkaupunki Kiovaan ja lännessä lähellä Puolan rajaa sijaitsevalle Lvivin alueelle, ukrainalaisviranomaiset kertoivat.

Myöhemmin vahvistettiin, ettei kukaan ollut kuollut tai haavoittunut, mutta rakennuksia oli vaurioitunut.

Ukrainan ilmavoimat kertoi aamupäivällä, että Venäjä oli ampunut Ukrainan alueelle yön aikana 29 risteilyohjusta ja 28 lennokkia.

Lvivin alueen kuvernöörin Maksim Kozytskyin mukaan Stryin kaupungin alue lähellä Puolan rajaa oli myös iskujen kohteena.

Venäjä on kiihdyttänyt viime päivinä ilmaiskujaan erityisesti Kiovaan sekä Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

–  Vihollinen jatkaa massiivista ohjusterroriaan Ukrainaa vastaan, sanoi Kiovan sotilashallinnon johtaja Serhi Popko Telegram-viestissään.

–  Se ei luovu tavoitteestaan tuhota Kiova hinnalla millä hyvänsä, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat