Järkyttävistä veriteoista vankilaan passitettu terroristijohtaja kuoli vankilassa – ihmiset kerääntyivät kaduille Perussa

1:30
Perussa muistelltiin terroristijärjestön veritekojen uhreja – silminnäkijä kuuluisasta pommi-iskusta: ”Se oli hävityksen kauhistus”

Pelätyn terroristijohtajan kuolema otettiin Perussa vastaan ristiriitaisin tunnelmin. Maassa vietettiin viikonloppuna ääriliikkeen keulakuvan vangitsemisen muistopäivää. 

Sunnuntaina Perun pääkaupungin Liman kadut täyttyivät ihmisistä, jotka kantoivat käsissään kylttejä. 

Katso yllä olevalta videolta, millaisissa tunnelmissa vuosipäivää vietettiin. 

Ensisilmäyksellä voisi kuvitella kyseessä olleen aktivistien mielenilmaus, mutta tällä kertaa se oli muutakin: Ihmisjoukko oli kokoontunut muistelemaan vuosikymmenten hirveyksiä ja ennen kaikkea kuuluisan terroristijohtajan aikakauden loppumista. 

Eilen, siis 12. syyskuuta tuli kuluneeksi 29 vuotta siitä, kun erikoisjoukko teki iskun huoneistoon, jossa kauhua kylvänyt sissijohtaja piileksi. 

Päivää aiemmin samainen radikaalien kommunistien johtohahmo, Abimael Guzmán, oli kuollut 86-vuotiaana perulaisessa vankilassa. 

Mutta kuka tämä Guzmán oli ja mikä teki hänestä yhden pelätyimmän miehen Latinalaisessa Amerikassa? 

Marxismin neljäs miekka

Vuonna 1934 syntynyt Abimael Guzmán oli filosofian maisteri ja entinen yliopiston opettaja, josta sittemmin tuli messiaaninen terroristijohtaja.  

Hän matkusti 1960-luvulla Kiinaan ja suorastaan haltioitui kiinalaiskommunisti Mao Zedongin opeista ja kulttuurivallankumouksesta. 

Hän vei opit mukanaan myös Peruun – ja vuonna 1970 syntyi maolaisuuden innoittama sissiliike, Loistava polku

Guzmán ihannoi myös Karl Marxia, Vladimir Leniniä ja pitikin itseään ”marxismin neljäntenä miekkana” – heti Leninin, Marxin ja Zedongin jälkeen. 

Vuosien huolellisen valmistelun jälkeen Guzmánin johtama joukko aseistautui ja kävi sotaa maan hallintoa vastaan. Muun muassa työläisten sortoa vastustavan liikkeen tavoitteena oli kommunistisen vallankumous, luokkasota.

Veriteot kohdistuivat niin miehiin kuin naisiin ja lapsiin

Kommunistinen sissiliike tunnetaan äärimmäisestä väkivaltaisuudesta, jota se kohdisti ei vain vastustajiinsa vaan myös omiinsa.

Väkivaltaa kohdistettiin myös naisiin ja lapsiin. 

He, jotka eivät uskoneet ja noudattaneet Loistavan polun oppeja ja metodeista, saivat tuntea sen myös nahoissaan. 

Liike muun muassa poltti kokonaisia kyliä ja teloitti ihmisiä.

Vuonna 1981 sissit ripustivat kymmeniä kuolleita koiria valopylväisiin. Raatoihin oli kiinnitettynä kylttejä, joissa luki ”kapitalismin koirat”. 

Sissijärjestö oli tunnettu autopommi-iskuistaan

1980-luvulla veritöistään tunnettu sissijoukko sai maan hallituksen polvilleen muun muassa autopommitusten ja muiden veritekojen, kuten joukko- ja salamurhien, avulla. 

Loistava polku muistetaan etenkin vuoden 1992 autopommi-iskusta, joka tappoi maan pääkaupungissa Limassa 25 ihmistä. Lisäksi yli 150 ihmistä kuoli.

Katso yllä olevalta videolta, millaiseksi eräs silminnäkijä kuvailee pommi-iskua! 

On arvioitu, että vuosien 1980–2000 aikana sissien ja hallituksen välisissä selkkauksissa yli 69 000 ihmistä sai surmansa. 

Suurin osa Loistavan polun käsissä kuolleista oli köyhiä, maaseudulla eläneitä perulaisia. 

Guzmánin kerrotaan luoneen ”totalitaarisen ideologian, joka oikeutti tappamisen poliittisten päämäärien nimissä”.

Terroristiijohtaja passitettiin vankilaan

Syyskuun 12. päivä erikoisjoukko teki iskun maan pääkaupungissa Limassa sijaitsevaan rakennukseen, joka tunnettiin tuolloin balettikouluna. 

Noin kuukautta myöhemmin Guzmán tuomittiin terrorismista ja muista rikoksista elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Guzmán kuoli varhain viime lauantaina vankilassa 86-vuotiaana oltuaan 29 vuotta vankilassa. 

Sissijohtaja oli kärsinyt terveysvaikeuksista viikkojen, jopa kuukausien ajan. RPP:n mukaan Guzmán oli saanut kesällä sairaalahoitoa vaivoihinsa. 

Toistaiseksi ei ole tarkennettu, millaisista oireista tai vaivoista Guzmán kärsi tai mihin hän kuoli, mutta maan puolustusministeri Wlater Ayala on kertonut miehen kärsineen ”yleisestä infektiosta”.

Kuolemaansa saakka kommunismia ihannoineen miehen terveydentila heikkeni, kun hän oli ollut syömälakossa. Tämä siksi, että hän olisi saanut oikeuden tavata vaimoaan, Elena Iparraguirrea

Leskeksi jäänyt Iparraguirre päättää, mitä pelätyn terroristijohtajan jäännöksille tulevaisuudessa tehdään. 

Loistava polku -sissiliike romahti – pieniä jäänteitä liikkeestä on olemassa edelleen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja