Järkyttävät oireet iskivat Söpöön ja Viiruun – saalishiirten syömä myrkky oli koitua pukkilalaisperheen rakkaiden lemmikkien kohtaloksi: "Viirulla eivät liikkuneet enää kuin silmät"

4:20
Saalishiirien saama myrkky oli päätyä Viiru-kissan kohtaloksi.

Pukkilassa asuvan Mia Heinosen perheessä koettiin kauhunhetkiä, kun rakkaat kissat Söpö ja Viiru raahautuivat kotiin vain etutassujensa voimalla.

– Viirulla eivät liikkuneet enää kuin silmät, kun päästiin yöllä eläinsairaalaan, Heinonen kirjoitti kotiseutunsa Facebook-ryhmässä.

Lääkärien diagnoosin mukaan kissojen voimakkaat hermostolliset oireet johtuivat uudesta hiirimyrkystä, jolle lemmikit altistuivat syötyään hiiriä. Oireisiin lukeutuivat muun muassa alhainen ruumiinlämpö, krampit ja kuolaaminen.

Heinonen varoittaa, että vaikuttava aine, alfakloraloosi, on vaarallinen myös koirille. Perhe pyytää Facebookissa seudun asukkaita tarkistamaan, onko ainetta käytössä, jotta vaarasta päästäisiin eroon.

Hiirenmyrkkyyn ei ole vasta-ainetta

Heinonen kertoo MTV Uutisille, ettei myrkkyyn ole olemassa vasta-ainetta, vaan kissoille annettiin vain oireiden mukaista hoitoa.

– Tiputus, etteivät mene sokkiin ja sitten katsotaan, kuinka käy.

Facebook-päivityksellään Heinonen halusi varoittaa ihmisiä kyseisen aineen vaaroista. Samalla hän ihmettelee, miten samaa myrkkyä sisältäviä tuotteita voi ostaa kuka tahansa esimerkiksi rautakaupasta

– Ihmiset ovat luulleet, että vanhoja myrkkyjä on korvattu paremmilla ja turvallisemmilla tuotteilla, mutta onkin käynyt ihan päinvastoin.

Varmistettu tapaus tiedossa

Viranomaiset tiedottivat tänä keväänä, että Suomessa oli ensimmäistä kertaa varmistettu alfakrolaloosin aiheuttama myrkytys lemmikkieläimellä. Kyseessä oli tuolloin kissa, joka lopetettiin.

Riistakeskuksen mukaan alfakloraloosi on tehoaineena jyrsijämyrkyissä, joita on ollut Suomen markkinoilla vuodesta 2015 alkaen. Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kaikille nisäkkäille ja linnuille.

Valmisteita myydään seuraavilla kauppanimillä: Alpha Pasta 4 %, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express.

Alfakloraloosi vaikuttaa lamaannuttavasti jyrsijän keskushermostoon. Aiemmin ainetta on käytetty myös laboratorioeläinten nukutusaineena. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja