Kauhun hetket olohuoneessa: Suomalaisten suosima huonekasvi "ampui" kymmeniä piikkejä Sarin silmiin – "Tuntui kuin lasimurskaa olisi hierottu silmiä vasten"

1:02

Sari Sillanmäki-Kuokkanen koki muuttopäivänä kauhunhetkiä, kun ihana huonekasvi paljasti petollisuutensa. 

Elettiin viime lauantai-iltaa, kun Sillanmäki-Kuokkanen pakkasi perheensä tavaroita. Hän päätti nostaa hyllyn päällä olevan kauniin kaktuksen keittiön pöydälle.

– Aloin nostaa lokakuussa lahjaksi saamaa kaktusta kaapin päältä. Yhtäkkiä aloin tuntea silmissäni järkyttävää poltetta, haparoin ja soitin miehelleni, että nyt on pakko lähteä johonkin.

Yö sairaalassa

Sairaanhoitajana työskentelevä mies saapui kotiin, mutta huuhteluyrityksistä huolimatta kipu oli hirmuinen.

– Se oli ihan mieletön tuska, tuntui kuin lasimurskaa olisi hierottu silmiä vasten. Menimme aluksi Hyvinkään sairaalaan, jossa ei voitu tehdä mitään. Lopulta minut vietiin silmäklinikalle, jossa yön aikana lääkäri poisti yhteensä 28 kappaletta 1,5 millistä karvamaista piikkiä.

Seuraavina päivinä nainen joutui käymään lääkärin pakeilla kahdesti uudelleen. Lopulta vasemmasta silmästä oli poistettu yhteensä noin 40 karvamaista piikkiä ja oikeasta muutama. Lääkäri ei ollut nähnyt vastaavaa kaktuksen aiheuttamaa tilannetta aiemmin, Sillanmäki-Kuokkanen kertoo.

Aluksi läheiset epäilivät, että kaktus olisi "ampunut" piikkejä naisen kasvoille. Nyt Sillanmäki-Kuokkanen kuitenkin uskoo, että ilmanvire tai kasvin liikuttaminen aiheuttaa karvamaisten piikkien leviämisen.

Tässä tapauksessa kauhun palaset loksahtivat kohdalleen, sillä kaktus oli muuttoa tekevän naisen yläpuolella, kun sitä liikuteltiin.

Suosittu huonekaktus

Petollinen kaktus on nimeltään Opuntia microdasys, suomenkieliseltä nimeltään jänönpuntia.

Puutarha-alan yritys Kekkilän kuvailee jänönpuntaa hauskannäköiseksi ja suosituksi huonekasviskaktukseksi. "Piikitön ulkonäkö kätkee jänönopuntian versojen keltaisiin tai valkoisiin pilkkuihin hämäävästi lukuisia pieniä kiukkuisia karvoja", sivuilla kerrotaan.

Kaktuksen aiheuttamista silmävammoista tehdyssä tutkimuksessa puolestaan varoitetaan, että viljelijöiden, jotka ovat lähellä kaktusta, tulisi käyttää suojalaseja ja -hanskoja.

"Olisi voinut aiheuttaa vahinkoa lapselle"

Sillanmäki-Kuokkanen kertoo MTV Uutisille tänä aamuna, että kipu on alkanut väistyä.

– Nyt alkaa helpottamaan, pystyy jo lukemaan ja ajamaan autolla lyhyttä matkaa.

Nainen haluaa kuitenkin varoittaa muita kyseisen kaktuksen omistajia, sillä hän osti kaktuksen tavallisesta kukkakaupasta ja sitä myydään edelleen.

– Tämä olisi voinut käydä kenelle tahansa, minun lapselleni tai kenelle vaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja