Järkyttävällä tarvikevalikoimalla varustautuneet kiristäjät rakensivat ”kidutushuoneen” – itsetehtyä kidutusvälinettä ei onneksi käytetty

Järkyttävällä välinevalikoimalla varustautuneet kiristäjät rakensivat ”kidutushuoneen” 0:25

Helsingin käräjäoikeudessa puidaan poikkeuksellista väkivaltarikosta, jossa yhteen perheeseen kohdistui kaksi vakavaa kiristystapausta. Laittomalla velanperinnällä saatiin uhkailtua 10 000 euroa käteistä.

Videolla näytetään, millaisin välinein kidutukseen oli varauduttu. Yksi esineistä on rautaketju, johon oli kiinnitetty koukut. Viranomaisten käsityksen mukaan koukut oli tarkoitus kiinnittää uhrin kiveksiin.

Ensimmäinen perintätapaus tapahtui viime vuoden joulukuussa. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan kaksi miestä oli odottanut helsinkiläismiehen asunnon pihalla, ottanut miehen kiinni ja pakottanut hänet henkilöauton kyytiin. Auto lähti ”ajelulle”.

Saivat 10 000 euroa

Autossa häntä lyötiin nyrkillä ja uhattiin puukottaa, jos hän yrittäisi paeta. Miehen kerrottiin olevan velkaa 1500 euroa, mutta velan kerrottiin kasvaneen 10 000 euron suuruiseksi. Jos rahoja ei maksettaisi, uhkasi toinen kiristäjistä tappaa miehen vanhemmat ja koko suvun.

Ajelun jälkeen auto palasi uhrin asunnolle, jonne myös kiristäjät menivät. Asunnossa uhkailu jatkui teleskooppipampulla. Uhrin isä saapui lopulta paikalle puheluiden jälkeen, ja kiristäjät poistuivat asunnosta. Uhrin isä luovutti myöhemmin tuntemattomalle henkilölle yhteensä 10 000 euroa.

Uusi kiristysyritys

Perheen piina ei päättynyt tähän. Tämän vuoden marraskuussa mies joutui jälleen uhkailluksi, tällä kertaa kolmen muun miehen osalta. Yksi miehistä kertoi ostaneensa uhrin 10 000 euron velan. Uhria uhattiin tämän asunnossaan puukolla, ja hänen asunnossaan koottiin myös katkaistu haulikko.

– Joltain lähtee henki, jos rahaa ei ala kuulumaan, eräs miehistä oli haastehakemuksen mukaan uhannut.

 Miehelle esiteltiin myös dynamiittipötköä, jonka kerrotaan olleen riittävän suuri uhrin räjäyttämiseksi. Asunnossa esille kaivettiin myös rautasaha.

Uhrin isälle soitettiin rahaa vaatien. Kun isän pyynnöstä paikalle saapui uhrin veli, otettiin hänetkin asuntoon vangiksi.

"Aloitetaanko puukolla vai rälläkällä"

Tämän jälkeen koko joukko siirtyi autolla Siilitielle, jonne oli varusteltu varsinainen ”kidutushuone”. Huoneen lattia oli peitetty pressulla, miesten kertomuksen mukaa jälkien siistimisen helpottamiseksi. Huoneen lattialle on lisäksi kasattu kulmahiomakone eli rälläkkä, koukuista ja rautaketjusta valmistettu omatekoinen kidutusväline, päällekkäispiippuinen katkaistu haulikko, aseen ammuksia sekä eristysteippirullaa.

Asunnolla eräs miehistä oli kysynyt ”aloitetaanko puukolla vai rälläkällä”, ja uhannut ”muotoilla uhrin uudelleen”. Lisäksi hän löi miestä pesäpallomailalla reiteen.

Lopulta miesten isä lupasi toimittaa rahat uhrin asunnolle. Uhrin veli vapautettiin noutamaan rahoja. Uhri uhkailijoineen taas tilasi taksin, ja siirtyi huoltoasemalle odottamaan rahojen toimitusta. Paikalla oli myös mies, jolta velka oli ”ostettu”. Rahat jäivät kuitenkin saamatta, koska poliisipartio saapui paikalle ja otti miehet kiinni.

Kaikille vaaditaan ehdotonta vankeutta

Yhteensä kuutta henkilöä syytetään kokonaisuudessa eri rikoksista. Haastehakemuksessa on nostettu syytteet neljästä törkeästä ryöstön yrityksestä, kolmesta törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä kiristyksestä. Lisäksi osaa henkilöistä syytetään esimerkiksi törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksista ja räjähderikoksesta.

Syyttäjä vaatii kaikkia tuomittavaksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat