Alamaailman väkivaltaiset velanperijät eivät kaihtaneet keinoja – kiristetty pakeni metsässä luoteja jalkaan ammuttuna, lähes tapettiin kahdesti

Huumeisiin ja muihin hämäryyksiin liittyneen velan perintä oli viedä uhrin hengen kahdesti pääkaupunkiseudulla. Rahaa väkivalloin hankkinut kaksikko tuomittiin rikoksista pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Uhri oli tuntenut toisen epäillyistä kymmenisen vuotta vuotta ja toisenkin runsaan vuoden, ja oli näiden kanssa kaverisuhteessa. Jossain vaiheessa suhde muuttui kuitenkin epäterveeksi, sillä kun uhri velkaantui kaksikolle pahasti, ja velkaa alettiin periä uhkauksin ja väkivallalla.

Erilaiset rikokset jatkuivat vuoden 2019 kesän lopusta lähes vuoden. Teot tapahtuivat pääasiassa Espoossa.

Uhri joutui piileskelemään velkojiaan

Uhrin oikeudessa kertoman mukaan tilanne kärjistyi, kun toinen syytetyistä pakotti hänet ottamaan haltuunsa kaksi kiloa amfetamiinia myytäväksi, ja samalla ilmoitti hänen olevan 15 000 euroa velkaa. Tätä "velkaa" alettiin sitten periä väkivaltaisesti ja määrätietoisesti.

Syytetty taas kertoi uhrin erikseen pyytäneen häneltä velan, mutta kiisti pääsääntöisesti väkivallan. Uhrilla oli myös muita velkoja.

Oli velan syy lopulta mikä hyvänsä, uhrille alettiin tehdä toistuvaa väkivaltaa rahojen saamiseksi. 

Uhrin kanssa oli muun muassa sovittu eri syin tapaamisia, jotka päättyivät väkivaltaan. Häntä oli hakattu niin nyrkein kuin mutteriavaimen kaltaisin metallisin astaloin. Uhri oli pyrkinyt parhaansa mukaan helpottamaan tilannettaan hankkimalla rahaa velan lyhentämiseksi. 

Velanperijöiden pelossa uhri asui Airbnb-asunnoissa, vaihteli puhelintaan ja rajoitti liikkumista sekä sosiaalisen median käyttöä.

Sai osuman ampuma-aseesta ja pakeni ammusten viuhuessa

Eräässä tapauksista uhri oli kyyditetty Kirkkonummella sijaitsevaan metsikköön, missä häntä oli pahoinpidelty moottoripyörähanskat kädessä ja lopulta ammuttu jalkaan kahdesti niin, että luodit jäivät uhrin pohkeeseen.

Uhrin paetessa ampujaansa hänen peräänsä oli ammuttu lisää laukauksia, ja yksi luoti raapaisi tämän korvan yläpuolelta. Ase oli oikeuden mukaan revolverimallinen starttipistooli, joka oli muokattu ampuma-aseeksi poraamalla.

Toisessa tapauksessa uhri väijytettiin ja tätä hakattiin hengenvaarallisella voimalla. Hyökkäystä motivoi syytettyjen halua saada ampumatapauksen jälkeen poliisille puhunutta mies muuttamaan kertomustaan. Teko keskeytyi sivullisten puuttumisen vuoksi.

Tekijöille pitkät tuomiot kovista rikoksista

Vuonna 1992 syntynyt Iikka Aleksi Adamsson tuomittiin ampuma-aserikoksesta, kahdesta tapon yrityksestä, törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta 7 vuoden ja 1 kuukauden vankeuteen.

Vuonna 1994 syntynyt Juha Pekka Korvenoja tuomittiin törkeästä kiristyksestä, kahdesta törkeästä pahoinpitelystä, lievästä pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja ampuma-aserikoksesta 7 vuoden vankeuteen.

Lisäksi kaksikko määrättiin maksamaan uhrille kymmenien tuhansien eurojen korvaukset tekojensa seurauksista.

Lue myös:

    Uusimmat