New Yorkissa riehuneessa kerrostalopalossa kuollut 17 ihmistä – savu telkesi ihmiset koteihinsa ja teki pakoa yrittävät toimintakyvyttömiksi

Järkyttävässä tulipalossa New Yorkissa on kuollut ainakin 19 ihmistä, joukossa yhdeksän lasta – tältä paikalla näyttää 0:56
Palo voi olla pahin New Yorkissa yli 30 vuoteen – tältä paikalla näyttää

New Yorkissa Bronxin kaupunginosassa eilen riehunut tulipalo vei ainakin 17 ihmisen hengen. Kuolleiden joukossa oli kahdeksan  lasta. Aiemmin viranomaiset puhuivat 19 kuolleesta, joista yhdeksän oli lapsia.

Lisäksi kymmeniä ihmisiä vietiin sairaalaan, ja useiden vammat ovat hengenvaarallisia, kertoi New Yorkin pormestari Eric Adams aamulla paikallista aikaa uutistoimisto AP:n mukaan. 

Tutkijoiden mukaan palon aiheutti yhdessä asunnossa olleen sähkölämmittimen toimintahäiriö. Asunto oli 19-kerroksisen kerrostalon toisessa kerroksessa.

Liekit tuhosivat kuitenkin vain pienen osan rakennuksesta, ja uhreille kohtalokkaammaksi muodostui savu, joka pääsi leviämään huoneiston auki jääneestä ovesta kaikkiin kerroksiin. 

Joka paikkaan tunkeutunut paksu savu telkesi ihmiset koteihinsa ja teki toimintakyvyttömiksi ne, jotka yrittivät paeta.

New Yorkin palopäällikön Daniel Nigron mukaan palopelastajat löysivät uhreja joka kerroksesta. Monilla oli sydän tai hengitys pysähtynyt.

– Tästä tulee yksi historiamme pahimmista tulipaloista, sanoi vasta tammikuun alussa New Yorkin kaupungin pormestarina aloittanut Adams.

Nigron mukaan vuonna 1972 valmistuneessa rakennuksessa ei ollut paloportaita vaan ainoastaan sisäpuoliset porraskäytävät, kertoi NBC News.

Rakennuksessa oli palohälyttimiä, mutta monet asukkaat sanoivat, etteivät aluksi piitanneet niistä, koska hälytykset ovat olleet niin tavanomaisia rakennuksessa.

"Näin savun, monet ihmiset panikoivat"

Silminnäkijät kertoivat nähneensä rakennukseen loukkuun jääneiden ihmisten huutavan apua ikkunoista.

Sosiaaliseen mediaan jaetuissa videoissa ja valokuvissa näkyi, kuinka tulenlieskat ja paksu savu puskivat ulos kolmannen kerroksen ikkunasta. Samaan aikaan palohenkilöstö teki töitä vieressä seisoneiden tikkaiden varassa.

Rakennuksesta vastapäätä asuva George King kuvaili tapahtumia kaaokseksi uutistoimisto AFP:lle.

– Olen ollut täällä 15 vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun näen jotain tällaista, hän sanoi.

– Näin savun, monet ihmiset panikoivat. Näki, kuinka kukaan ei halunnut hypätä rakennuksesta. Ihmiset heiluttivat ikkunoista, hän jatkoi.

Savu oli ennennäkemättömän paksua

Tulipalo syttyi Bronxin kaupunginosassa eilen aamupäivällä paikallista aikaa. Hälytykseen vastasi parisataa palopelastajaa.

Pääasiallisesti työväenluokkaisessa Bronxissa asuu myös suuri määrä maahanmuuttajia, ja Adamsin mukaan monet rakennuksen asukkaista olivat Gambiasta New Yorkiin muuttaneita muslimeja.

Lastensa kanssa paennut Dilenny Rodriguez kertoo AFP:lle savun olleen alaspäin kavutessa niin paksua, etteivät he kyenneet näkemään.

– He (pelastajat) veivät tyttäreni minulta ja aloin panikoida. Kun kävelin portaita, näin lattialla ruumiin, jota he olivat yrittäneet pelastaa. Myös koiran, se oli kuollut, hän sanoi.

Juttua päivitetty 10.1.2022 kello 21.50.

Lue myös:

    Uusimmat