Alkoiko tuhoisa kerrostalopalo Espanjassa parvekkeelta? Naapurit näkivät markiisin palavan

Kokonainen kerrostalo syttyi tuleen Espanjan Valenciassa 1:18
Tältä tulipalo näytti pahimmassa vaiheessa.

Pelastustyöt Espanjan Valenciassa sijaitsevan kerrostalopalon ympärillä jatkuvat. Naapuri kertoo paikallismedia Valencia Plazalle nähneensä, miten palo alkoi.

Valencian Campanar-lähiössä sijaitsevassa kerrostalossa syttyi eilen iltapäivällä tuhoisa tulipalo, jossa on tähän mennessä kuollut neljä ihmistä.

Lisäksi 9–15 henkeä on yhä kadoksissa ja 15 on loukkaantunut.

Loukkaantuneista yhdeksän saa sairaalahoitoa, ja El Paísin mukaan loukkaantuneista viisi on tehtävässään olleita palomiehiä.

Näin tilanne eteni

Paloalue on edelleen eristettynä ja suljettu liikenteeltä. 

Neljännestä kerroksesta alkanut tuli levisi todella nopeasti: Vain puolessa tunnissa tuli ehti levitä koko 138 asunnon 14-kerroksiseen rakennukseen. Palo levisi myös viereiseen yhdeksänkerroksiseen asuinrakennukseen.

El Paisín haastattelema insinööri epäilee, että rakennuksen julkisivussa käytetyt alumiinilaatat yhdistettynä vaahtomuovieristeisiin ovat todennäköisesti syynä palon nopeaan leviämiseen.

Sammutusta ovat vaikeuttaneet tuulet, valtavat liekit, ja asuinrakennuksen materiaalit, kuten maalit ja puu. Tämän lisäksi pelastustöitä ovat haastaneet talon julkisivusta irtoilevat rakennuksen osat.

Vielä ei ole tiedossa, milloin palomiehet pääsevät turvallisesti rakennukseen sisään.

Palaneita rakennuksia vastapäätä asuva José kertoo uutismedia Valencia Plazalle palon alusta.

– Olimme (vaimoni kanssa) syömässä ja ensimmäinen asia, jonka näimme, oli parvekkeella palava markiisi.

Josén vaimo soitti heti hätäkeskukseen, koska pariskunta näki tulen leviävän nopeasti ylempiin kerroksiin. Aviopari seurasi tiiviisti pelastusoperaatiota.

– Kotoamme ei näy rakennuksen sisäänkäynti, mutta näimme ihmisten tulevan ulos palomiesten kanssa.

Poliisi oli kehottanut myös Joséa ja tämän vaimoa olemaan valmiita lähtemään kotoaan, mutta lopulta siihen ei ollut tarvetta.

Niin ikään palavaa taloa vastapäätä asuva Sergio kertoo El Paísille, että moni on poistunut varotoimenpiteenä kodistaan. Sergio kertoo käyneensä katsomassa paloa hetken verran parvekkeella, mutta joutui palaamaan sisätiloihin kuumuuden takia.

"Ehkä 80-luvulla tällaisen voisi ymmärtää"

El País haastatteli myös Adrianaa, joka kertoi omistavansa asunnon, josta palo sai alkunsa. Hänen mukaansa asunnossa ei tällä hetkellä asu ketään.

– Asukas viereisestä asunnosta ilmoitti minulle palosta. Asunnossa ei ole käytössä kaasua, enkä ymmärrä, mistä palo on voinut saada alkunsa.

Palotalon lähettyvillä sijaitsevan balettikoulun johtaja Juan Luis López kertoo käyneensä keskusteluja muiden paloa tarkkailleiden ihmisten kanssa.

– En voi ymmärtää, että uudehko (2000-luvun alussa rakennettu) rakennus palaa näin. Tämä on valtava tragedia. Ehkä 80-luvulla tällaisen voisi ymmärtää, mutta en näin vuonna 2024.

Lue myös:

    Uusimmat