Järkyttävä paljastus: Googlen hakutoiminto paljastaa raiskauksen uhrien nimiä

6:35

Googlen automaattiset hakuehdotukset paljastavat raiskauksen uhreja, joiden pitäisi pysyä nimettöminä. Aiheen huomasi Times-lehti selvityksessään, ja siitä uutisoi muun muassa BBC.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä olivat viime vuoden suosituimmat Google-haut!

Kun Googlen hakukenttään kirjoittaa sanoja, alkaa hakukone ehdottamaan sanoja, joita käyttäjä voisi mahdollisesti kirjoittaa seuraavana suosittuihin hakuihin perustuen. Tämä automaattinen hakutoiminto on paljastanut raiskausten uhrien nimiä, vaikka heidän nimettömyyttään pitäisi vaalia.

Uhrien nimiä on tullut ilmi, kun Googlesta on hakenut epäiltyjen raiskaajien tai syylliseksi todettujen nimiä. Jopa yhdessä haussa uhrin kotikaupunki paljastui.

Raiskauksen uhreja puolustava järjestö The Surviors Trust on ollut järkyttynyt, että hakukone on paljastanut nimiä.

Google ei hyväksy

BBC:n mukaan Google on nyt poistanut esimerkit, jotka sille ilmoitettiin. Yhtiön mukaan hei eivät hyväksy automaattisesti täydentyviä hakuja tai aiheeseen liittyviä hakuja, jotka rikkovat lakia tai yhtiön linjauksia. Google rohkaisee myös ihmisiä lähettämään palautetta, kun Googlen haku paljastaa arkaluontoista tietoa.

Googlella on olemassa automaattinen järjestelmä, joka myös suodattaa asiattomia hakuehdotuksia, mutta miljardeista hauista pääsee kuitenkin aina osa läpi.

Britanniassa seksuaalirikoksien uhreilla on automaattisesti elinikäinen anonymiteetti, vaikka syytetty vapautettaisiin. Anonymiteetin rikkominen voi tuoda jopa 5 000 punnan sakot.

Vastikään Google on joutunut ongelmiin Britanniassa, tosin toisesta asiasta. 4,4 miljoonaa iPhone-käyttäjää on haastanut yhtiön oikeuteen tietojensa urkkimisesta. Korvauksia haetaan yhteensä 4 miljardin euron edestä.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja