Mainos

Järjestöt laajentaisivat tekijänoikeusmaksut kännyköihin

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat niin kutsutun hyvitysmaksun laajentamista osaan matkapuhelimista ja siirrettävistä muisteista.

Asiasta on keskusteltu jo vuosia. Joulukuussa hallitus torppasi vaatimukset ja määritteli hyvitysmaksut pysymään ennallaan seuraavan vuoden ajan. Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan luovu taistelustaan.

Teosto perustelee vaatimustaan tekijänoikeuslailla ja EU:n tekijänoikeusdirektiivillä. Niiden mukaan laitteisiin, joihin voidaan tallentaa suojattuja teoksia ja joita käytetään merkittävässä määrin teosten yksityiseen kopiointiin, on kohdistettava hyvitysmaksu. Tällä hetkellä maksun piiriin kuuluvat muun muassa MP3-soittimet ja CD-levyt.

Kännyköiden maksuista kertyisi 2-3 miljoonaa euroa

-Tekijällä on oikeus päättää, miten teoksia käytetään. Siihen on myönnetty poikkeus, että yksityinen kopiointi voidaan sallia, sillä edellytyksellä, että siitä maksetaan tekijälle korvaus, selittää tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi Teoston hyvitysmaksuyksiköstä.

Hyvitysmaksuista on valmisteilla selvityksiä niin Suomen kuin EU:n tasolla.

-Järjestelmää on selvitetty komission puolelta monia vuosia, eikä sieltäkään ole tullut mitään ratkaisua. Koska selvitettävää riittää, hallitus ei tässä vaiheessa voinut tehdä muunlaista ratkaisua (kuin säilyttää tilanne ennallaan), hallitusneuvos Jorma Walde'n opetusministeriöstä sanoo.

USB-muistien hinnat nousisivat jopa 10 prosenttia

Teoston tekemien tutkimusten mukaan 40 prosentilla suomalaisista on kännykkä, jolla voi kuunnella musiikkia.

-Vajaa 60 prosenttia heistä on joskus tallentanut sinne musiikkia. Tekijänoikeusjärjestöjen peruste on se, että yksityinen kopiointi siirtyy yhä enemmän monikäyttölaitteisiin ja muistimuotoihin. Pitäisikö yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun seurata tätä kehitystä, kysyy Sirppiniemi.

Uusien hyvitysmaksujen käyttöönotto lisäisi esimerkiksi USB-muistien hintaa jopa kymmenellä prosentilla. Muistit halutaan mukaan siksi, että uusissa kotistereojärjestelmissä musiikki- ja videotiedostoja pystyy toistamaan suoraan USB-muistilta.

Tutkimuksen mukaan 41 prosenttia USB-muistien käyttäjistä oli tallentanut niille musiikki- tai videotiedostoja. Sirppiniemi myöntää, että kysymyksen sanamuoto vaikuttaa luvun suuruuteen.

-Niitä, jotka käyttävät USB:tä säännöllisesti näiden tiedostojen tallentamiseen on varmasti vähemmän.

Nokia vastustaa maksuja

Matkapuhelinteollisuus, Nokia etunenässä, on vastustanut kännyköiden ottamista hyvitysmaksun piiriin.

-Meillä Nokialla uskotaan, että monikäyttöiset matkapuhelimet tulisi rajata näiden maksujen ulkopuolelle. Maksut tulisi kohdistaa pelkästään niihin laitteisiin, jotka on suunniteltu pelkästään yksityiseen tallentamiseen. Matkapuhelimia ei ole tähän suunniteltu, viestintäpäällikkö Ingrid Peura linjaa.

-Nykyiset säännökset on kuitenkin luotu analogisena aikana, mutta nyt digitaalisena aikana tilanne on uudenlainen.

Teoston Sirppiniemi huomauttaa kuitenkin, että nykyinen säädös on tehty 2000-luvulla, vaikka kaikki onkin saanut alkunsa c-kaseteista ja VHS-nauhoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.