Mainos

Järjestö varoittaa Pohjoismaita sähköpulasta

Poikkeuksellisen sateeton vuosi tai kylmä talvi saattavat synnyttää Pohjoismaissa vakavan sähköpulan, varoittaa sähköyhtiöiden yhteistyöjärjestö Nordel.

Pohjoismaita uhkaa kylmänä talvena sähköpula.


Pohjoismaiden sähköhuolto on sähkön käytön kasvun johdosta selvästi kiristymässä lähivuosina. Sähkön kulutuksen kasvu saattaa Pohjoismaiden sähköyhtiöiden yhteistyöjärjestön Nordelin keräämien tietojen mukaan synnyttää pohjoismaisilla yhtenäisillä sähkömarkkinoilla vakavan sähköpulan jo lähivuosina.

Odotettavissa oleva sähkön niukkuus johtaa joka tapauksessa ilmeiseen hinnannousuun. Kuiva vesivuosi tai kylmä talvi ajaisivat pörssisähkön hinnan nopeasti pilviin. Pahimmassa tapauksessa eli kylmänä ja vähävetisenä vuotena Pohjoismaat joutuisivat sähkön hinnan nousun lisäksi jopa turvautumaan markkinoiden säännöstelyyn. Nämä johtopäätökset ilmenevät Nordelin tuoreesta, vuoteen 2005 ulottuvasta Pohjoismaiden sähköjärjestelmäselvityksestä.

Suomen, Ruotsin ja Norjan oma sähkön tuotanto ei enää tänä talvena olisi Nordelin taselaskelman mukaan riittänyt kattamaan sähkön kulutusta, jos talvi olisi ollut tavanomaista kylmempi. Sähköhuolto on tähän asti toiminut, koska vesivoimaloille on riittänyt runsaasti vettä ja sähköä on tuotu muualta. Tilanne muuttuu dramaattisesti, jos lähes täysin vesivoimasta riippuvainen Norja ja puoliksi vesivoimasta riippuvainen Ruotsi eivät kuivan vesivuoden takia pysty käyttämään vesivoimaloitaan riittävästi.

Suomen, Ruotsin ja Norjan oma tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 3660 megawattia pienempi kuin niiden sähkön kulutus poikkeuksellisen kylmänä talvena. Ruotsilta puuttuu nyt 2320 megawattia, Suomelta 770 megawattia ja Norjalta 570 megawattia. Tanskalla puolestaan on kovana pakkastalvenakin vielä 760 megawattia kapasiteettia vientiin.

Sähkön kulutus kasvaa nopeimmin Suomessa


Nordelin arvion mukaan Pohjoismaiden sähkön kulutus kasvaa 8 prosenttia vuodesta 2000 vuoteen 2010. Kasvu on nopeinta Suomessa, missä käytössä olevan huippukapasiteetin tarpeen ennakoidaan kasvavan 17 prosenttia. Norjassa ja Tanskassa se kasvaa 8 prosenttia ja Ruotsissa 4 prosenttia.

Edellisellä kymmenvuotiskaudella Pohjoismaiden sähkön kulutus kasvoi 14 prosenttia. Se nousi vuoden1990 noin 344 terawattitunnista 392 terawattituntiin vuonna 2000.

Vuonna 2010 Pohjoismaiden sähkön kulutus nousee ennustetulla kasvulla noin 424 terawattituntiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.