Järjestä täydelliset vauvakutsut – ihanat herkut kruunaavat tulevan äidin juhlat

Järjestä ystävällesi ikimuistoiset baby shower -juhlat! Herkkuja notkollaan oleva pöytä on yksi osa onnistunutta päivää.

Onnistuneet vauvajuhlat ovat sekoitus iloista tunnelmaa ja herkullisia tarjoiluja. Juhlien tarkoituksena on hemmotella odottavaa äitiä ja tavata ystävien ja sukulaisten kesken vielä ennen vauvan syntymää.

Juhlien teemassa saa näkyä suloisen pastelliset värit, jotka voivat näkyä niin leivonnaisten kuorrutteissa, ilmapalloissa ja muussa koristelussa, serveteissä, pöytäliinoissa ja vaikkapa astioissakin. Jos tulevat vanhemmat eivät ole selvittäneet vauvan sukupuolta, voi esimerkiksi keltainen olla sopiva teemaväri.

Erilaiset salaatit, pienet suolaiset ja kakkutikkarit sopivat myös hienosti vauvakutsuille. Tarjoiluissa täytyy kuitenkin ottaa huomioon elintarvikkeet, joita raskaana oleva ei saa syödä.

Muista nämä asiat:

– Odottaville äideillä suositellaan kofeiinia vain rajoitetusti, joten kahvin ja kolajuomien sijaan kannattaa raskaana olevalle varata teetä tai muuta juotavaa siltä varalta, että tulevan äidin aamukahvit on jo juotu.

– Vauvakutsuille on hyvä laittaa tarjolle suolaistakin syötävää, mutta kalaruokia kannattaa välttää, jos on yhtään epäselvää, mitä tuleva äiti saa ja ei saa syödä. Kalojen syömisessä on erilaisia rajoituksia raskaana oleville.

– Monissa leivonnaisissa tuorejuusto on osa reseptiä. Suomessa tuorejuustot ovat usein tehty pastöroidusta maidosta, jolloin ne sopivat myös raskaana olevalle. Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot puolestaan odottavan äidin täytyy jättää väliin listeriavaaran vuoksi.

– Marjaisia herkkuja leivottaessa tulee muistaa, että erityisesti ulkomaisia pakastevadelmia on kuumennettava parin minuutin ajan ennen käyttöä norovirusvaaran vuoksi. Myös muille ulkomaisille pakastemarjoille kannattaa tehdä samoin. Kaikki raakana syötävät vihannekset tulee myös pestä ja kuoria huolellisesti. Pakastevihannekset tulee kuumentaa höyryävän kuumaksi listeriariskin vuoksi.

Kokeile vaikkapa seuraavia reseptejä:

Aurinkoinen pastasalaatti

4-6:lle

3½ dl Myllyn Paras Railakas Raketti Spagettia

tai Raketti Spagettia

tai Keltainen Kukka Makaronia

1 tlk säilykepersikoita (keskikokoinen tlk)

1 pieni keräsalaatti (n. 150 g)

n.100 g purjosipulia tai kevätsipulia

200 g herne-maissi-paprika -sekoitusta (pakaste)

200 g (laktoositonta) raejuustoa (1 rasia)

(1 dl pähkinärouhetta)

Salaatinkastike:

½ dl öljyä

½ dl persikkatölkin lientä

½ dl hunaja- tai omenaviinietikkaa

1 rkl sokeria

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

2 tl rouhittua punapippuria

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Leikkaa salaatti pieneksi, viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi, kuutioi persikat (säästä tölkin lientä kastikkeeseen!) ja sulata pakastevihannekset. Sekoita salaatin ainekset kulhossa keitetyn makaronin kanssa.

Valmista salaatinkastike sekoittamalla sen ainekset keskenään ja tarkista maku mieleiseksi. Kaada kastike salaatin sekaan ja anna makujen vetäytyä jääkaapissa mielellään vähintään tunnin.

Myllyn pizza

Pizzapohjaan kannattaa käyttää pizzajauhoja, jonka ansiosta pizzataikinaa on helppo kaulia ja käsitellä, se pitää kaulittaessa hyvin muotonsa vetäytymättä takaisin. Pizzajauhot sisältävät mm. durumjauhoa. Voit tehdä joko yhden ison tai useampia pieniä pizzoja. Jos teet yhden ison pizzan, voit laittaa erilaisia täytteitä eri kohtiin, niin jokainen ruokailija saa haluamaansa pizzaa.

Tässä pizzassa on Suomen suosituimpia täytteitä: tomaattia, kinkkua, ananasta ja sinihomejuustoa.

4-6 pyöreää pizzaa tai uunipellillinen

2 dl vettä

⅓ pkt hiivaa (n. 15 g)

5 dl Myllyn Paras Pizzajauhoja

Tomaattikastike:

1 tlk tomaattimurskaa valutettuna (400 g)

3 valkosipulinkynttä

2 rkl oreganoa

1 rkl basilikaa

1 tl mustapippuria

Lisäksi täytteeseen:

400 g kinkkusuikaleita

2 tlk ananasmurskaa (300 g) valutettuna

150 g sinihomejuustoa

3–4 dl juustoraastetta

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää pizzajauhot ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Käytä taikinaan n. 5 dl pizzajauhoja, mikäli haluat kaulittavan taikinan. Käytä 3½–4 dl jauhoja, jos haluat taputella taikinan käsin uunipellille.

Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.

Kauli taikinasta useita haluamasi kokoisia pyöreitä pizzapohjia tai yksi uunipannun kokoinen pohja tai taputtele löysempi taikina uunipellille jauhotetuin käsin. Kohota pohjaa liinan alla puolisen tuntia.

Valmista taikinan kohotessa tomaattikastike. Kaada tomaattimurska valumaan siivilään. Kun ylimääräinen neste on valunut pois, sekoita mausteet tomaattimurskaan. Valuta myös ananasmurska erikseen. Levitä tomaattikastike kohonneelle pizzapohjalle. Ripottele päälle kinkkusuikaleet, ananasmurska, murustettu (kylmänä) sinihomejuusto ja juustoraaste. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi 12-15 min.

VINKKI: Vaihtelua pizzaan saat korvaamalla kinkun esim. jauhelihalla, kalalla, katkaravuilla tai kasviksilla. Ananaksen voi korvata paprikalla, sienillä, parsalla tai maissilla.

Porkkana-sipulimuffinit

noin 15 kpl

3 dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita

2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl yrttisuolaa

1 tl rakuunaa (tai tuoretta yrttiä)

2 porkkanaa raasteena (n. 150 g)

1 iso sipuli (100 g pakastesipulia) kuutioina tai 1–2 paprikaa kuutioina

2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 dl (laktoositonta) kermaviiliä

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ dl öljyä

1 munaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Mikäli et pidä sipulista, voit käyttää enemmän porkkanaraastetta. Lisää muut aineet sekaan. Jaa taikina muffinivuokiin tai muffinipellille ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Suklaiset Kuppikakut Ruisjauhoilla

noin 15 kpl

3 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja

2 dl tummaa sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

100 g suklaarouhetta

1 dl kookosmaitoa

1 dl pullomargariinia, laktoositonta voita tai margariinia (100 g)

3 munaa

Koristeluun:

200 g (appelsiini)tuorejuustoa

1 pkt tomusokeria (500 g)

koristerakeita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä rasva tällöin ensin.

Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vatkaa tomusokeri tuorejuustoon massaksi. Tomusokerin määrä vaikuttaa kuorrutuksen kovuuteen. Jos pursotat heti, niin käytä koko määrä tomusokeria, mutta jos on aikaa odottaa, niin hieman vähempikin määrä riittää. Pursota kuorrutetta jäähtyneiden kuppikakkujen päälle kauniisti. Koristele heti rakeilla.

VINKKI: Voit korvata ruisjauhot Myllyn Paras Tattarijauhoilla.

Aleksanterin leivokset

9–12 palaa

1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

tai Murotaikinaa (400 g)

Täyte:

250 g vadelmahilloa

Kuorrutus:

5 dl mansikkatomusokeria

½ dl sitruunamehua

(n.4 tippaa manteliesanssia)

nonparelleja tai mantelilastuja

Sulata kauramurotaikinalevyt ja kaaviloi molemmat levyt puolta ohuemmiksi leivinpaperin päällä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.

Anna jäähtyä. Levitä hillo levylle. Hillon rakenne saa olla kiinteää. Nosta toinen levy varovaisesti päälle.

Sekoita kuorrutuksen tomusokeri, sitruunamehu ja elintarvikeväri sekä halutessasi manteliesanssi keskenään. Ohenna seosta tarvittaessa vielä tilkalla sitruunamehua tai vettä. Käytä väriä varovaisesti niin, että leivoksista tulee kauniin vaaleanpunaisia.

Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi jäähtyneen levyn päälle. Koristele nonparelleilla tai paahdetuilla mantelilastuilla.

Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa levy annospaloiksi.

Kauracookiepopsit

Tee itse kakkutikkareita eli suosittuja cakepopseja kätevästi kauramurotaikinasta. Kypsennä ensin taikinalevyt sellaisenaan ja murusta levyt tuorejuuston kanssa massaksi, pyörittele siitä tikkaripalloja tikkujen päihin.Popsit kastetaan kokonaan suklaaseen ja sen jälkeen nonparelleihin tai muihin koristeisiin.

Säilytä kylmässä.

30 kpl

Popsit:

1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)

200 g appelsiini- tai sitruunatuorejuustoa

(sitruunankuoriraastetta)

Päällys:

200 g valkosuklaata (1 levy)

runsaasti erilaisia nonparelleja

Lisäksi:

n. 20 kpl uuninkestäviä pitkiä puisia cocktail- tai grillitikkuja tikkaritikuiksi

Paista kauramurotaikinalevyt sulatettuina sellaisenaan 200-asteisessa uunissa 10–15 min. Anna levyjen jäähtyä ja murusta ne. Lisää muruseokseen huoneenlämpöinen tuorejuusto käsin tai monitoimikoneen sekoittimella. Kun taikina on paksua ja tasaista, pyörittele siitä tikkaripalloja. Laita palloihin tikut. Laita pallot jääkaappiin ainakin tunnin ajaksi tai pakastimeen joksikin aikaa.

Sulata suklaa esimerkiksi mikrossa. Kasta kiinteät kylmät pallojen päät tai pallot kokonaan suklaaseen ja sen jälkeen lautaselle levitettyihin nonparelleihin. Aseta valmiit cookiepopsit pystyyn mukiin, jossa on sokeria (+ sieni) tai vesimeloniin. Laita jääkaappiin ja tarjoile kylminä, jotta pallot pysyvät tikuissaan.

Kuppikakut banaanisella taikinalla

16 keskikokoista tai 12 isoa leivosta

2 dl Myllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja

tai Karkea Vehnäjauhoja

2 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita

2 rkl Myllyn Paras Kauraleseitä

2 dl tummaa ruokokidesokeria tai fariinisokeria

2 tl kanelia tai piparkakkumaustetta

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 dl survottua banaania

2 munaa

2 dl juoksevaa margariinia tai rypsiöljyä

2 dl kevytkermavalmistetta

Kuorrutus:

100 g valkosuklaata

100 g tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

1 dl tomusokeria

(muutama tippa punaista elintarvikeväriä)

Koristeluun:

nonparelleja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista. Jaa taikina muffinivuokiin, esimerkiksi tukeviin paperi- tai foliovuokiin tai silikonivuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, ota pois liedeltä tai mikrosta ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla. Värjää seos halutessasi elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus heti lämpimänä jäähtyneiden kakkusten päälle, koristele nonparellein heti.

VINKKI: Käytä tarvittaessa laktoosittomia tai vähälaktoosisia maitovalmisteita.

Kuppikakut Porkkanataikinalla

16 keskikokoista tai 12 isoa leivosta

Taikina:

2 dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja

2 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

2 dl tummaa ruokokidesokeria tai fariinisokeria

2 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 dl porkkanaraastetta

2 munaa

2 dl juoksevaa margariinia tai rypsiöljyä

2 dl kevytkermavalmistetta

Kuorrutus:

100 g valkosuklaata

100 g tuorejuustoa

1 tl vaniljasokeria

½ dl tomusokeria

hiven sahramia tai kurkumaa tai muutama tippa keltaista elintarvikeväriä

Koristeluun:

pääsiäisrakeita

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista. Jaa taikina muffinivuokiin, esimerkiksi tukeviin paperi- tai foliovuokiin tai silikonivuokiin. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla. Värjää halutessasi kuorrute sahramilla, kurkumalla tai elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus jäähtyneiden kakkusten päälle heti ja koristele vielä pääsiäisrakeilla.

Valmista kuorrutus. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Sekoita suklaaseen huoneenlämpöinen tuorejuusto ja tomusokeri, mausta vaniljalla ja värjää halutessasi elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus heti lämpimänä jäähtyneiden kakkusten päälle, koristele nonparellein heti.

VINKKI: Kauraleseiden tilalla voit käyttää 1 dl Kaurahiutaleita.

Pumpernikkelit

noin 30 kpl

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)

tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Punainen pinta:

n.2½ dl vaaleanpunaista tomusokeria

1 munanvalkuainen

pieniä nonparelleja

Vihreä pinta:

n. 3 dl tomusokeria

hiven vihreää karamelliväriä

1 munanvalkuainen

pieniä nonparelleja

Levitä taikinalevy/-levyt sulamaan huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi.

Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle. Painele soikealla tai pyöreällä muotilla pyörylöitä taikinaan ja nosta piparit lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Voit toki tehdä muitakin muotoja. Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.

Sekoita tomusokerista ja elintarvikeväristä sekä munanvalkuaisesta kuorrutus. Tee kahta eri väriä. Levitä niistä tasaiset, peittävät pinnat leivonnaisille. Ripottele pinnalle pieniä nonparelleja ennen kuin kuorrutus kovettuu.

VINKKI: Tee täytettyjä pumpernikkeli-pipareita:

Täyte: n. 200 g vadelma-, lakka- tai kirsikkahilloa tai lemon curdia tai sulatettua tummaa tai valkoista suklaata

Levitä täytettä aina kahden pumpernikkelin väliin, kun piparien päällyspinnat ovat kuivuneet kunnolla.


Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras



(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat