Jari-Matti Latvalalta painava puheenvuoro rallin MM-sarjasta – "Ei ole oikea suunta

Lumi pöllyää ja Toyota lentää ilmassa! Kalle Rovanperällä huima vauhti päällä testeissä Ruotsin MM-rallia varten 1:38
Näin Kalle Rovanperä testari Ruotsin MM-rallia varten.

Rallin MM-sarjan WRC-tallien kuluja yritetään pitää kurissa, mutta säästöihin pyritään väärin keinoin. Tätä mieltä on Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala.

WRC-tallien testaamista koskeviin sääntöihin tehtiin merkittävä muutos täksi kaudeksi. Kansainvälinen autoliitto FIA linjasi, että tänä vuonna tallit saavat käyttää kalustonsa testaamiseen vain 21 päivää.

Tallit hyödyntävät testipäiviä valmistautuessaan rallin MM-sarjan osakilpailuihin. Lisäksi jokaisella tiimillä on oma virallinen testialueensa, jonka teitä saa hinkata Rally1-autolla ilman rajoituksia.

Toyota-pomo Latvalan mukaan testirajoituksen vaikutus budjettiin on mitätön. Käyttöön pitäisi ottaa järeämmät konstit.

– Jos halutaan säästää kustannuksia, niin mielestäni tämä ei ole oikea suunta. Sieltä niitä säästöjä ei tule, Latvala painottaa MTV Urheilulle.

– Jos halutaan kustannuksia säästää, autoja pitää saada halvemmaksi. Autot ovat liian kalliita.

WRC-talleista M-Sport Ford oli ainoa, joka tuhlasi testipäiviään ennen tulevana viikonloppuna ajettavaa Ruotsin MM-rallia. Tallin kuljettajat Ott Tänak ja Pierre-Louis Loubet virittivät kumpainenkin yhden päivän ajan Ford Puma Rally1 -kilpuria Ruotsissa.

Toyota ja Hyundai sen sijaan hyödynsivät omia testialueitaan Keski-Suomessa, missä ne pääsivät testaamaan autojaan talvisissa olosuhteissa. Lisäksi Toyotan Takamoto Katsuta ja Hyundain Esapekka Lappi osallistuivat testimielessä viime viikonloppuna ajettuun Kuopion SM-ralliin.

WRC-tiimit saattavatkin jatkossa käyttää enemmän testaamiseen kansallisia kisoja, jotka eivät verota testipäiviä.

– Totta kai pitää miettiä niitä vaihtoehtoja, kun joudutaan elämään näiden rajojen kanssa. Optiot pidetään niiden suhteen auki, Latvala myöntää.

Myös M-Sportin virolaistähti Ott Tänak oli viikonloppuna vauhdissa kotimaansa rallisarjan osakilpailussa Otepäässä. Tänak ei ole halukas ajamaan MM-sarjan ohella useissa pienemmissä ralleissa.

– Kalenteri on jo muutenkin tiukka, joten ei ole mahdollista ajaa kaikkia pikkukisoja. Silloin ei jäisi aikaa muulle elämälle, ja uskon, että se veisi minulta virtaa, Tänak sanoi Postimees-lehden mukaan.

– Muut voivat tehdä, mitä haluavat. Meidän ei tarvitse murehtia muista, meidän pitää huolehtia vain itsestämme, vuoden 2019 maailmanmestari lisäsi.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat