Jari-Matti Latvala kommentoi viimein Toyotan salaista projektia – "Kehitystyö on ihan alussa"

Toyotan rallitalli vahvisti viime perjantaina, että tiimi rakentaa uutta kilpa-autoa.

Kuten MTV Urheilu kertoi jo lokakuussa, on Toyota saanut Rally2-luokituksen autonsa pyörille ja aloittanut myös kilpurin testaamisen. Vielä tuolloin Toyotan leiristä ei kuitenkaan hiiskuttu sanallakaan projektista, koska se haluttiin lanseerata Toyotan kotirallissa Japanissa.

WRC-tallin päällikkö Jari-Matti Latvala on kierrellyt ja kaarrellut aiheen ympärillä jo pitkään, mutta nyt tuurilainen voi vihdoin kertoa mielenkiintoisesta projektista vähän lisää.

– Autoa on pitkään suunniteltu ja mietitty. Silti varsinaista kehitystyötä auton suhteen on tehty vasta hyvin vähän aikaa. Kehitystyö on ihan alussa, Latvala sanoo MTV Urheilulle.

Rally2-luokituksen autoilla ajetaan muun muassa rallin MM-sarjan kakkosluokassa WRC2:ssa sekä rallin SM-sarjan kuninkuusluokassa. Markkinat ovat isot ja niitä on pitkään dominoinut varsinkin tshekkimerkki Skoda, joka esitteli uuden RS Fabia Rally2 -autonsa tositoimissa viime viikonloppuna Saksassa.

Myös Hyundailta, Fordilta ja Citroenilta löytyvät autot kyseiseen luokkaan. Latvalan mukaan koko vuosi 2023 menee vielä autoa testatessa.

– Sanotaan näin, että alustavat suunnitelmat ovat, että vielä ensi vuonna ei autoa ole asiakkaille luvassa. Se vuosi on puhtaasti testaamista, Latvala toteaa.

– Täytyy myös muistaa, että kilpailijat ovat tosi vahvoja. Skoda ja myös Hyundai sekä Ford ovat olleet siellä jo tosi pitkään. Heillä on paljon kokemusta siitä luokasta.

Ainakin toistaiseksi Toyotan tarkoitus on tuoda autot asiakaspuolelle. Nähtäväksi jää, lyökö automerkki kuitenkin myös oman tiimin pystyyn rallin MM-sarjan WRC2-luokkaan.

– En osaa ainakaan tässä vaiheessa sanoa, että olisiko meiltä mitään omaa tiimiä tulossa. Enemmän tämä on asiakaslähtöinen projekti, Latvala kertoo. 

Toyota esittelee Rally2-autonsa tällä viikolla ajettavassa Japanin MM-rallissa. Laukaalainen rallilegenda Juha Kankkunen kurvailee konseptiautolla Okazakin pätkällä lauantaina ennen varsinaisia kilpa-autoja. Myös Toyotan vetyvoimalla toimiva ralliauto nähdään samalla pätkällä. Sen ratissa on toinen suomalaislegenda Tommi Mäkinen.   

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat