Jari Isometsältä suora ehdotus kolmelle suomalaishiihtäjälle – olympialaisiin matkaavan hiihtokomeetan erityispiirre hätkähdyttää: "Sehän kertoo lahjakkuudesta"

Sprinttihiihdon alennustila hersyttää Suomessa keskustelua tuon tuosta. Matkaa ei ole Suomessa perinteisesti arvostettu, mutta nuoresta polvesta nousee enenevissä määrin hiihtäjiä, joiden ominaisuudet ja intohimo palvelisivat juuri pikamatkan vaatimuksia.

Menestyshulluksi maaksi usein urheilupuheessa leimattu Suomi voisi syttyä sprintistä nopeastikin. Siihen riittäisi MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsän mukaan esimerkiksi päistikkaa yllättävä sprintin olympiavoitto.

– Uskoisin, että sprintin arvostus kasvaa sitä myöden, kun meille tulee menestyviä sprinttereitä. Hiihtäjien pitää myös vain uskoa itseensä. Jos on sprintterin kykyjä, silloin pitää myös hiihtää sprinttejä ja unohtaa pitkät matkat. Mutta samaan aikaan pitää muistaa, että sprintin kautta tullaan usein myös normaalimatkan hiihtäjiksi. Sitä reittiä suosittelen monelle.

Isometsä listaa hiihtäjät, joiden voisi olla syytä harkita vain sprinttiin keskittymistä.

Joni Mäki on siinä rajoilla. Hänen selkeästi parhaat omainaisuutensa ovat sprintissä. Nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen - hänen pitäisi ilman muuta panostaa sprinttiin enemmän! Hän varmaan sitä tekeekin. Naisten puolella ensimmäisenä mieleen tulevat Jasmin Kähärä, 21, ja Katri Lylynperä, 28.

Yksi juuri sprinttiin, nyt ja tulevaisuudessa, orientoitunut hiihtäjä on 21-vuotias, Isometsän mainitsema, Kähärä.

Panostetaanko suomalaisessa hiihdossa sprinttiin tällä hetkellä tarpeeksi?

– Ei välttämättä tarpeeksi. Toivon kyllä, että siihen tulisi panostuksia enemmänkin. Edellisellä kaudella olin vuoden maajoukkueen matkassa, mutta tällä kaudella en ole mukana leireillyt. Uskon, että nuorissa on nyt paljon sellaisia hiihtäjiä, jotka haluavat sprintissä pärjätä. Uskon, että siihen panostaminen kasvaa tässä, Dresdenin maailmancupin sprintissä joulukuussa 10. sijoittunut Kähärä sanoi MTV Urheilulle.

Olympialaisiin viimeisenä naishiihtäjänä valitulta Kähärältä löytyy Isometsän mukaan kyky, joka on sprintin näkökulmasta ensiarvoinen. 

– Jasmin Kähärä on vielä tietysti ihan raakile sprintterinä ja hiihtäjänä. Hän on vielä niin nuori ja paljon töitä tehtävänä, jotta voidaan sanoa, millainen hän hiihtäjänä lopullisesti on, mutta yksi erityinen puoli hänessä on: nuori hiihtäjä, jolta löytyy nopeutta. Nopeuden vaaliminen on hänen kohdallaan tärkeä asia tulevaisuuttakin silmällä pitäen.

– Jos tuollainen 21-vuotias hiihtää parhaimmillaan 10. maailmancupissa ja sitten tuonne sijoille 20-30, sehän kertoo lahjakkuudesta. Harjoittelun kautta sitä tulostasoa ei ole vielä voinut tulla, joten nyt jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, miten harjoittelu sujuu ja millaisia tuloksia siitä seuraa, Isometsä pohti.

Kitkaakin on. Katri Lylynperä kimpaantui valmennusjohdolle jouduttuaan antamaan sprintin olympianäyttöjä Imatran SM-kisoissa vastoin ennalta sovittua ja vihjasi, ettei distanssimatkoja ja sprinttiä käsitellä tasavertaisesti. On matkan arvostus Suomessa kuitenkin tällä hetkellä kuinka heikkoa hyvänsä, Kähärä on fokuksensa kiinnittänyt.

– Sprinttiin on ainakin juuri tällä hetkellä kaikista järkevintä panostaa. Toki rinnalla hiihdetään distanssimatkoja, ja nekin siinä rinnalla kehittyvät sprintin kautta, johon kuitenkin haluan erityisesti panostaa, Kähärä linjasi.

Artikkelin yläosan videolla: Pitäisikö Suomeen perustaa sprinttimaajoukkue? Nouseva hiihtotähti Jasmin Kähärä ja asiantuntija Jari Isometsä kertovat näkemyksensä.

Lue myös:

    Uusimmat