Jari Isometsä ruoskii rajusti Hiihtoliittoa olympiavalintaprosessista – yksi päätös saa täystyrmäyksen: "Minun mielestäni se oli turhaa"

Jari Isometsä on täysin varma, keille kaksi avointa paikkaa olympialaisten hiihtojoukkueessa kuuluvat:"Mikäli valitaan joku muu..." 3:14
Jari Isometsä on täysin varma, keille kaksi avointa paikkaa olympialaisten hiihtojoukkueessa kuuluvat: "Mikäli valitaan joku muu...".

Olympiakomitea vahvisti tiistaina seitsemän suomalaishiihtäjän olympiamatkan Pekingiin. Hiihtojoukkueessa on tilaa vielä kahdella urheilijalle, jotka valitaan 24. tammikuuta. MTV Urheilun asiantuntijalta Jari Isometsältä ei heru ymmärrystä Hiihtoliiton valintaprosessille.

Tiistain valinnat Pekingin koneeseen olivat selvät. Naisissa Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Johanna Matintalo ja Katri Lylynperä ja miehissä Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki ovat näyttönsä antaneet. Aiemmin Pekingiin valittiin Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.

Valitut urheilijat eivät olleet yllätys. Sen sijaan valintaprosessi pääsi yllättämään Isometsän.

– Ei yllätyksiä kuin se, että minun mielestäni se oli turhaa, että ei valittu jo kaikkia. Jos tilanne on tämä, miltä se näyttää, että kansainvälisiä kisoja ei ole, silloin näytöt on annettu ja nyt olisi pitänyt valita koko joukkue.

Ranskan ja Slovenian kisaviikonloppujen perumisten jälkeen ohjelmassa ei ennen Pekingiä ole lainkaan maailmancupin kilpailuita. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS pyrkii kuitenkin mahdollisesti löytämään korvaavan kisan Slovenian Planican tilalle. Tähän näyttöpaikkaan vetosi myös Suomen maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoessaan kahden viimeisen kisapaikan jättämisestä vielä täyttämättä.

– Jos ei tule korvaavaa kisaa, ei kansainvälisiä kisoja enää ole, (olympia)näytöt on annettu ja huippu-urheiluyksikkö valitsee joukkueen tähän asti annettujen näyttöjen perusteella, Pasanen sanoi.

Isometsä ei usko korvaavan kisan järjestämiseen. Ja jos sellainen järjestettäisiin, jäisi se "tyngäksi". Huiput eivät lähde riskeeraamaan terveyttään maailmancupin kilpailuun juuri olympialaisten alla.

– Mikä sen (mahdollisen korvaavan kisan) katsastusarvo loppupeleissä on? Ketä sinne on tulossa? Luulen, että korona on osa maailmancupin kisojen perumista, mutta toinen syy on se, että on tullut myös FISille viestiä, että ei sinne ole ketään tulossa, Isometsä sanoo.

– Peli on selvä, oli korvaavaa kisaa tai ei. Jos se hiihdetään, mitä vahvasti epäilen, se tulee olemaan tynkä, eikä mikään katsastuskilpailu.

Näytöt ratkaisevat

Viimeisistä olympiapaikoista kisaavat naisissa Jasmin Kähärä ja Riitta-Liisa Roponen, miehissä Remi Lindholm ja Markus Vuorela.

Kun tosiallista näyttöpaikkaa ei ennen olympialaisia ole, olisi valinta ollut Isometsän mielestä selvä jo tiistaina. Dresdenin sprintissä kymmenenneksi hiihtäneeltä Kähärältä ja kahdesti sijalle 21 maailmancupissa hiihtäneeltä Lindholmilta näytöt löytyvät, Roposelta ja Vuorelalta ei.

– Kisoja ei enää ole, asia ei siitä miksikään muutu, Isometsä linjaa.

– Totta kai se on hemmetin harmittavaa Vuorelan ja Roposen kannalta, että ei ole näyttöpaikkaa. Mutta näin se vain menee tällä kertaa. Näyttöpaikkoja on ollut talven aikana. Niissä kun olisi hiihtänyt riittävän lujaa, ei tarvitsisi yhtään yskiä.

Unettomia öitä?

Valintaviivyttelyn seuraukset voivat Isometsän mielestä näkyä olympialaisiin lopulta valittavien urheilijan valmistautumisessa. Hän muistuttaa, että urheilijoiden olisi tärkeää päästä korkeanpaikan leirille valmistutumaan korkealla käytäviin olympialaisiin. Valintaprosessin pitkittyminen uhkaa myös tätä.

– Totta kai sellainen rauha ja valmistautuminen ovat iso asia. Sitä häiritään aika isosti. Se voi näkyä pidemmälläkin aikavälillä, kun joutuu tällaiseen tilanteeseen. Äkkiä tulee muutama huono yöuni, kun valvoo ja miettii, kuinka tässä käy.

Isometsä näkee Lindholmin ja Kähärän matkustavan lopulta olympialaisiin, päätti Hiihtoliitto valinnoissaan mitä tahansa.

– Jos Hiihtoliitto esittää olympiakomitealle jotakin muuta, nämä kaksi vievät tapauksen Urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka ei voi tehdä muuta päätöstä kuin valita ne, joilla on näytöt. Tässä vain viivytellään sitä, mikä on tulossa. Näin se maalaisjärjellä menee, Isometsä sanoo.

– En tiedä, mitä kaikkea siellä taustalla tapahtuu, ja on ihan hyväkin, että en tiedä. Päällimmäisenä ajatuksena mieleen tulee se, että ottaa koville, kun pitää valita muusta kuin a-maajoukkueesta urheilija.

Lindholm ja Kähärä nimettiin kauden alla Suomen b-maajoukkueeseen. Vuorela ja Roponen ovat a-maajoukkueen urheilijoita. B-maajoukkueesta nimettiin tiistaina olympialaisiin yksi hiihtäjä, kun Kyllönen valittiin Pekingiin.

Lue myös:

    Uusimmat