Jari Isometsältä kriittinen muistutus Krista Pärmäkoskelle – Iivo Niskasella "outo tilanne"

Molli soi tutusti suomalaishiihtäjille, kun maailmancupin sprintissä alettiin takoa erävaihetta. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ottaa kriittisesti kiinni suomalaistähtien suorituksiin Saksan Oberstdorfissa.

Sekä neljä suomalaismiestä että neljä suomalaisnaista selviytyi jatkoon Oberstdorfissa sprintin karsinnasta ensi vuoden MM-maastoissa. Tie nousi kuitenkin kullakin heistä pystyyn heti puolivälierissä. 

Lauri Vuorinen oli päivän parhaana suomalaismiehenä 13:s, Anne Kyllönen puolestaan parhaana suomalaisnaisena 14:s. 

– Paljon ei odotettu, ja mitään ei saatu, Isometsä tokaisee.

Pientä toivonkipinää nostatti etukäteen Oberstdorfin sprinttireitti, joka ei ole nopeimmasta päästä.

– Naiset ja miehet hiihtivät kolme ja puoli minuuttia, mikä kertoo, että sprinttirata on kohtuullisen pitkä. Voisi ajatella, että se suosisi suomalaisia, jotka eivät ole nopeimpien joukossa, vaan enemmän jaksavia. Ei silti ehditty.

Uutta ei sinänsä nähty. Sekä miehet että naiset ovat hiihtäneet tällä kaudella seitsemän maailmancupin sprinttiä, ja miehissä suomalaisia välieräpaikkoja on nähty vain kaksi ja naisissa kolme. Sprinttifinaaliin ei ole yltänyt tällä kaudella yksikään suomalainen.

– Neljä plus neljä karsinnasta jatkoon on ihan ok suoritus, mutta ei se sprintissä riitä. Pitäisi jaksaa hiihtää eriä vähän enempikin.

"Lihaksisto toimii eri tavalla"

Sekin oli tuttu näky, että suomalaiset tapasivat jäädä jo eriensä alkuvaiheilla häntäpäähän.

– Oltiin Iivo Niskasta lukuun ottamatta huonoissa asemissa koko ajan. Ei ehditty lähdössä mukaan.

Niskanen nykäisi hetkellisesti kovaa eränsä kärkipaikalla, mutta ei päässyt karkuun ja hänen eväänsä oli armotta syöty. Suomalaistähti valitteli kisan jälkeen, ettei hän kestänyt lopussa yhtään happoa.

– Kun Iivo ei ole nopeimpia loppusuoralla, hänellä ei ole oikein muuta taktiikkaa sprinttiin kuin lähteä hiihtämään tuolla tavalla. Oli all in, eikä hän kestänyt sitä.

Vyöllä oli jo rankka 15+15 kilometrin yhdistelmäkisa lauantailta. Osana yhtälöä on myös se, että Niskanen on satsanut tänä talvena aiempaa enemmän maailmancupiin, minkä myötä kuorma on ollut ennestäänkin kova.

– Iivolle on outo tilanne, että hän hiihtää paljon kisoja sekä vapaalla että perinteisellä, käy kokeilemassa sprinttejä ja hiihti myös Tour de Skin. Tämä on ihan poikkeuksellinen kausi. Ei ole pitkiä palautus- ja harjoitusjaksoja, vaan koko ajan rummutetaan kilpaa. Lihaksisto toimii tuollaisessa valtavassa kuormassa eri tavalla. Olisi hyvin outoa, jos näin ei kävisi, Isometsä alleviivaa.

"Reisi aika tyhjänä"

Ristomatti Hakolan erävaiheessa nähtiin pientä dramatiikkaakin, kun viidentenä ollut suomalainen kaatui viimeisen nousun päällä. Isometsä näkee, ettei Hakolalla olisi ollut muutenkaan saumoja jatkoon.

– Se näytti vähän itseaiheutetulta. Venäläinen (Andrei Krasnov) oli takana lähellä, mutta nousun päällä kun juostiin ja joutui polkemaan suksea, näytti, että olisiko tarttunut paakkua suksen pohjaan ja vähän tökkäisi sitten. Ja kun on maitohapoilla, kaatuminen tapahtuu helpommin kuin muuten.

– Ei se kuitenkaan millään tavalla jatkopaikkaa vienyt. Ei ollut "Risekään" iskussa, ja hän on vielä selkeästi keskenkuntoinen. Luulen, että siellä oli reisi aika tyhjänä tänä päivänä, kun eilen oli vedetty kolmekymppiä kovaan maastoon.

"Käy joka kerta näin"

Anne Kyllönen ja Lauri Vuorinen olivat päivän ainoat suomalaiset, jotka ylsivät erässään kolmanneksi. Kyllönen oli pitkään kiinni välieräpaikassa aikavertailun kautta, mutta jäi lopulta myös rannalle.

– Anne kamppaili parhaiten jatkopaikasta. Se oli ihan pirteä esitys.

Erässään viidenneksi jäänyt Krista Pärmäkoski harmitteli Ylen haastattelussa, että hänen suksilleen tultiin mäkeä noustessa samalla kun hän joutui vaihtamaan kaistaa. Tämä häiritsi suomalaisen menoa. Isometsä muistuttaa kuitenkin juurisyistä.

– Suksien päälle hiihtämistä tulee, kun jää alussa häntäjoukkoihin. Alussa pitäisi päästä vähän paremmin – en tarkoita, että pitäisi olla keulassa, mutta kuitenkin keulaporukassa. Kun perältä lähtee yrittämään nousua, on selvä asia, että käy joka kerta näin. Siinä edessä on kuitenkin kohtuullinen massa hiihtäjiä, jotka pitää ohittaa, ja harvoin he hiihtäjät hiihtävät yhtä latua.

Isometsä painottaa, että Pärmäkoski ei ollut lähelläkään jatkotaistelua.

– Viimeisessä nousussa näki, että Krista ei pysynyt edes mukana. Hän jäi ihan selkeästi.

Samoin kävi viimeistä puolivälierää hiihtäneille Kerttu Niskaselle ja Vilma Nissiselle

– Se on ollut viime aikoina suomalaisten perisynti sprintissä, että siinä vaiheessa kun tulee oikein kunnon rytminvaihdos viimeiseen mäkeen, olemme aika aseettomia.

"Pirun pitkä matka finaaliin"

Isometsä kokee, että Suomessa on vain taannuttu sprinttihiihdossa, kun nykyään välieräpaikatkin ovat tiukassa.

– Kehitystä ei ole tapahtunut. Osittain syy on siinäkin, että meillä on hyvin pitkälti samoja hiihtäjiä varsinkin naisissa. Nopeus on sellainen ominaisuus, joka ei iän myötä kartu. Se on selvästi nähtävissä, että finaalihiihtäjiä ei vain niin sanotusti vanhalla kalustolla tällä hetkellä ole.

– Siitä on pirun pitkä matka finaaliin, kun välieriin pääsemistä ei tapahdu. Vielä pidempi matka on palkintopallille. Erot ovat tosi isoja. Jos ajattelee vaikka (naisten voittajan) Natalia Neprajevan eräaikoja, hän hiihti vielä viimeisessäkin erässä 3.27. Hän pystyi hiihtämään joka erän samanlaista vauhtia (3.28,63, 3.30,81 ja 3.27,08), Isometsä niputtaa.

Lue myös:

    Uusimmat