Jari Isometsä viritti Pärmäkoskesta Matti Nykäsen kuuluisan sloganin – mitä seuraakaan? "Päivänselvää"

Jasmi Joensuu hyytyi "kylmässä kyydissä" – Krista Pärmäkoski teki turhan iskun 3:01
Suomen parisprinttinaiset haastattelussa: Jasmi Joensuu hyytyi "kylmässä kyydissä" – Krista Pärmäkoski teki turhan iskun.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä heittää ilmaan edesmenneen Matti Nykäsen kuuluisan sanonnan pohtiessaan Krista Pärmäkosken hiihtämistä Planican MM-kisojen parisprintissä. Isometsä pui myös ratkaisun seurauksia.

Sunnuntain vapaan hiihtotavan parisprinttien anti oli suomalaisittain karua. Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski sijoittuivat naisissa kuudenneksi, Niilo Moilanen ja Joni Mäki puolestaan jäivät miehissä 11:nneksi. Naiset jäivät voittajamaa Ruotsista 38 sekuntia, miehet voittaja Norjasta peräti 58 sekuntia.

– Virittelimme pientä mitalitoivetta varsinkin naisten kilpailuun, mutta oliko se loppujen lopuksi realismia vai oliko se enempi sinivalkoisten lasien läpi katsomista? Ehkä kuitenkin jälkimmäistä. Ei lopulta oltu lähelläkään, Isometsä perkaa.

Tosin:

– Kun katsottiin naisten lähtölistaa, näytti siltä, että meillä on oikeasti potentiaalinen mitalisauma. Minäkin olin jopa hivenen toiveikas, että mitali voisi tulla, mutta kun se piti hiihtää, emme olleet lähelläkään.

Suomalaissuoritukset olivat Isometsän mukaan "täysin kunnon mukaisia": ei tullut taktisia virheitä, ei ollut välineongelmia, pysyttiin pystyssä ja "vain hiihtämällä jäätiin".

– Ei jäänyt selityksille mitään sijaa.

"Jokainen tsäänssi on mahdollisuus"

Ruodinnalle on muilta osin paikkansa. Esimerkiksi sikäli, että Pärmäkoski lähti hiihtämään parisprintin eilisen 15 kilometrin yhdistelmäkilpailun jälkeen.

Oliko ratkaisu järkevä? Pärmäkoski itse sanoi parisprintin jälkeen Ylelle eilisen vaikuttaneen, se oli "niin kova kisa".

– Luulen eilisen yhdistelmäkisan osoittaneen Kristalle sen, että henkilökohtaisen mitalin saaminen voi olla aika kiven takana. Urheilija helposti miettii, että tässä voisi olla parempi sauma. Näin se tietysti olikin.

– Ja onhan näitä hiihdettävä, kun MM-kisoihin mennään. Ei voi liikaa ajatella, että jätän kaikki välistä. (Matti) Nykänenkin sanoi aikoinaan, että "jokainen tsäänssi on mahdollisuus".

Pärmäkoski, jolla on parisprintistä MM-hopea vuodelta 2011 ja MM-hopea vuodelta 2013, on myös usein hiihtänyt matkan arvokisoissa.

– Ei sinällään yllättänyt, että hän oli viivalla. Näin se MM-kisoissa menee. Otetaan välillä riskejäkin. Nyt se ei vain tuottanut tulosta.

Miten paljon rehkiminen verottaa?

Naisten maajoukkuevalmentaja Juho Halonen ei lähtenyt Ylelle avaamaan, miten naisissa pariin Joensuu ja Pärmäkoski päädyttiin, mutta Isometsä pitää selvänä, että Kerttu Niskanen on ilmoittanut, ettei hän kisaa sivakoi.

– Onko hän sitten halunnut panostaa enemmän kisojen loppuun, jossa on hänen päämatkansa (30 kilometriä perinteisellä)? On aika luonnollista, että näin olisi. Onko jalka myös vähän kipeä eilisen kaatumisen jälkeen? Isometsä pohtii ja viittaa Niskasen raportoimaan ennen yhdistelmäkisaa tapahtuneeseen episodiin.

Mutta miten paljon Pärmäkosken parisprinttirykiminen syö hänen saumojaan tiistain 10 kilometrillä ja myös torstain 4x5 kilometrin viestissä, kun kuormaa alkaa olla kertynyt?

– Palautuminen oli eilisestä kisasta tiukempaa, ja nyt on vain yksi välipäivä ja sitten pitäisi hiihtää vapaan kymppi. On päivänselvää, että palautuminen on vielä vaikeampaa nyt. Toisaalta palautuminen on jännä juttu. Joskus palautuu paremmin kuin toisina kertoina, eikä siihen ole oikein mitään syytä.

Isometsä muistuttaa myös, että muutkin hiihtävät ja kuormaa tulee muillekin.

– Jos ajatellaan, että Norja ja Ruotsi ovat meille viestissä etukäteen liian kovia, päävastustajamme ovat Jenkit ja Saksa. Saksalla normaalimatkojen hiihtäjistä (Katharina) Hennig ei hiihtänyt tänään. Jenkeillä Rosie Brennan ei hiihtänyt tänään, ja (Jessie) Diggins taas ei hiihtänyt yhdistelmäkisaa. Hän on taas tuoreemmalla jalalla sitä kautta. Meillä ei tietysti Kerttu hiihtänyt.

– Kun kisat etenevät, kuorma alkaa näkymään. Mutta heikentääkö se Suomen viestijoukkuetta sekunnin, 10 vai 20? Sitä vastausta emme tiedä.

"Ihan karmea ero"

Niilo Moilanen kanttasi kolmannella ringillä – Joni Mäellä raskas päivä 2:20
Suomen parisprinttimiehet: Niilo Moilanen kanttasi kolmannella ringillä – Joni Mäellä oli raskas päivä.

Entä miehet? Isometsä pohtii Niilo Moilasen hiihtämisen näyttäneen jo kuun alussa Toblachin viestihiihdossa siltä, ettei hän kestäisi parisprintissä kuin "ehkä yksi tai kaksi rykäisyä", kun vetoja oli finaalissa hiihtäjää kohti kolme. 21-vuotias suomalainen sippasikin finaalissa pahasti.

– Hän oli aika rohkea valinta. Toisaalta nuori mies tarvitsee kokemusta, ja nyt meidän tulevaisuuden sprintterimme ja nuorten maailmanmestari, sai arvokasta sellaista. Se osui sinällään oikeaan paikkaan, koska emme me olisi millään miehityksellä mitalia saaneet.

– Jos Remi Lindholm olisi hiihtänyt ensimmäisen osuuden, olisimme voineet olla seitsemänsiä tai kahdeksansia, mutta mitalille ei ollut mitään saumaa.

Yhtä kaikki, 58 sekunnin ero kärkeen parisprintissä on Isometsän sanoin "ihan karmea".

– Naisten 38 sekuntiakin on todella iso ero. Hiihdetään kuitenkin kolmen minuutin rykäisyjä.

– Kun maitohappoa rupesi tulemaan, Niilo Moilanen jäi 35 sekuntia omalla viimeisellä osuudellaan. Se on karmea ero. Näki, että kun väsy tuossa iskee, se iskee tuplana.

Mäki nyt "selvästi pirteämpi"

Valmentaja Ville Oksanen löysi yhden positiivisen asian Suomen päivästä 3:05
Valmentaja Ville Oksanen löysi yhden positiivisen asian Suomen päivästä.

Isometsä ehti torstaina hiihdetyn perinteisen sprintin ja Joni Mäen heikon suorituksen jälkeen pohtia, että tämän seuraava matka voisi olla kotimatka. Isometsä kiittelee kaksien edellisten arvokisojen parisprintin hopeamitalistin hiihtäneen kuitenkin tänään ok:sti.

– Esimerkiksi toisen osuuden, jonka hän joutui yksin hiihtämään, hän hiihti kärjen kanssa samaa vauhtia. Toki viimeinen osuus ei tietysti ollut ok, mutta kuinka paljon siellä oli oikeasti yritystä enää?

– Hän oli selvästi pirteämpi kuin oli perinteisen sprintissä. Tänään oli paljon parempi Joni Mäki, mutta oliko hän niin hyvä, että uskaltaa viestiin laittaa? Ei ehkä, mutta sitä joutuu valmennusjohto miettimään.

Muutoin Isometsä ylistää päivän kilpailuja.

– Kun sohjo oli poissa, sprinttilatu osoittautui hienoksi, mistä aiemmin mainitsin. Siinä oli vaativuutta, eikä se ollut loppujen lopuksi liian pitkä. Kisat olivat todella hienoja ja pysyivät jänninä loppuun saakka.

Kilpailumuotoa oltiin rukattu siten, että nyt karsinnat hiihdettiin niin, että kumpikin hiihtäjä sivakoi erikseen ja heidän yhteenlasketut osuusajat ratkaisivat 15 finalistia sekä miehissä että naisissa. Aiemmin karsinnassa kumpikin hiihtäjä veti finaalin tapaan kolme rykäisyä vaihtojen kera.

– Vaikka tämä oli enemmän sprinttereille tehty kisa, nähtiin aika isoja hyytymisiä. Ei se sitä poistanut.

Lue myös:

    Uusimmat