Pitäisikö Iivo Niskasen avauksesta huolestua? Jari Isometsä huomasi hyytymisen syyn ja huvittui olympiavoittajan reaktioista

1:09
Rukan sprintin karsinnassa säväyttänyt Iivo Niskanen oli hyvin happamana, kun erävaihe ei tuonut toivottua tulosta.

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä ei ole huolissaan Iivo Niskasen iskukyvystä, vaikka maailmancupin avannut perinteisen sprintti Rukalla perjantaina ei tuonut toivottua tulosta. 

Hyvän karsinnan hiihtänyt Niskanen jäykistyi puolivälierässä pahasti ja jäi lopputuloksissa 26. sijalle. Niskanen antoi happamia kommentteja kisan jälkeen, ja oli silminnähden pettynyt.  

– Niskanen hiihti tosi hyvän karsinnan. Nopeusominaisuudet ovat hyvällä mallilla, ja varmasti kuntokin.

– Puolivälierässä meno meni rauhattomaksi, kun hän joutui niin sanottuna pitkän perinteisen hiihtäjänä hiihtämään muiden rytmissä. Tämä näkyi lopussa ylimääräisenä maitohappona, Isometsä analysoi. 

Lauantaina Rukan minikiertueella on ohjelmassa Niskasen bravuurimatka, perinteisen 15 kilometriä väliaikalähdöllä. 

– Niskanen on edelleen suurin suosikki lauantaina. Tämä sprintti ei vaikuttanut siihen. 

Olympiavoittajan happamat kommentit Isometsä sivuuttaa naureskellen. 

– Hän on kunnianhimoinen urheilija, joka on tottunut menestymään. Se naama tahtoo olla vähän hapan, kun ei pärjää. Sekin kertoo terveestä itseluottamuksesta.

Muista suomalaisista Ristomatti Hakola oli kahdeksas ja Joni Mäki 11:s. 

– Hakola oli päivän plusmerkkinen suomalaisurheilija. Selkävaivojen takia häneltä ei odotettu mitään. 

Mäki on hallinnut alkukauden Suomen cupeja ja säväytti myös Rukalla olemalla karsinnan kolmas ja voittamalla puolivälieränsä. Semifinaalissa näky oli suomalaisittain tuttu: seinä tuli vastaan. 

– Yksi ongelma suomalaishiihtäjillä on se, etteivät he saa niin kovia kisoja täällä kotimaassa. Suomen cupissa parhaat hiihtäjät pääsevät finaaliin liian helpolla. Maailmancupissa vauhtia on heti ensimmäisestä erästä lähtien, mitä ei oikein ole päästy harjoittelemaan. Jos esimerkiksi Norjassa hiihdetään kansallinen sprinttikisa, niin se on yhtä kovatasoinen kisa kuin maailmancupin finaali, Isometsä taustoittaa. 

– Mäenkin kohdalla tuli tämä vastaan. Herkkyyttä ja kykyä hiihtää kovaa löytyy ihan riittävästi, mutta sitä, että jaksaa hiihtää useamman erän kovilla maitohapoilla, ei ainakaan vielä löytynyt. Puolivälierän jälkeen näytti siltä, että hän menee finaaliin ilman muuta.  

Juttu jatkuu videon alla. 

2:33
Joni Mäki pettyi välierähiihdostaan: "Pieni hätä siinä tuli."

"Paljoa ei odotettu, eikä oikeastaan mitään saatu"

Naisten sprintissä Suomen parhaimmistoa olivat sijoille 19 ja 20 tulleet Katri Lylynperä ja Kerttu Niskanen. Sairastelun takia parasta virettään edelleen etsivä Krista Pärmäkoski jäi niukasti ulos erävaiheesta.

– Paljoa ei odotettu, eikä oikeastaan mitään saatu. Jos suomalaiset jossakin sprintissä ovat pärjänneet, niin Rukalla. Rukan latuprofiili, kotikisat ja voitelu yleensä kohdallaan…jos tuolla ei pärjätä, niin vaikea menetystä on odottaa muuallakaan, Isometsä perkaa. 

Asiantuntija odotti 4-5 eräpaikkaa, ja välierääkin hän piti jotenkin saavutettavuuden rajalla. Nyt eräpaikkoja irtosi vain kaksi.  

– Loppujen lopuksi ei oltu lähelläkään näitä lukuja. Tämä kehitys on ollut nähtävissä jo muutamien vuosien ajan, joten ei tämä tulos kenellekään voinut tulla yllätyksenä. 

Lauantain perinteisen kympiltä Isometsän odotukset ovat maltilliset. 

– Niskanen on suomalaisnaisista parhaassa kunnossa. Ja hänen hiihtonsa oli ihan hyvännäköistä sprintissä. Pärmäkoskesta ei saanut oikein minkäänlaista kuvaa, kun hän ei selviytynyt erävaiheeseen. 

– Niskanen kymppisakkiin ja Pärmäkoski siihen 10. sijan pintaan. Muu porukka voi tavoitella paikkoja sieltä 20. sijan hujakoilta. 

Naisten 10 kilometrin kisa käynnistyy lauantaina klo 10.40, miesten 15 kilometriä klo 13.45.

2:28
Kerttu Niskanen tyytyväinen maailmancup-starttiin: "Hiihto tuntui ihan terävältä."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja