Jari Isometsä naulaa odotukset Suomen tähdille – jos käy toisin, "Tour de Ski on goodbye"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä niputtaa Tour de Skin avanneen vapaan sprinttipäivän Sveitsin Val Müstairissa suomalaisittain tasapaksuksi. Isometsä maalaa samalla odotusarvon, mitä huomisilta bravuurikisoilta odotetaan.

Isometsä huomauttaa, että lauantain rupeama oli kova sille joukolle, joka hiihti sprintin karsinnan lisäksi kolme erää. 

– Oli aika tiukka päivä; todella korkealla hiihdettiin. Vaikka rata ei profiililtaan rankka olekaan, kesti kohtuullisen pitkään. Miehet hiihtivät kolme minuuttia ja naiset 3.20, melkein kolme ja puoli. On mielenkiintoista nähdä, miten huominen tuntuu jäsenissä heillä, jotka hiihtivät tänään koko kattauksen, Isometsä sanoo.

Suomalaisista parhaana rehki kolmen hiihdon rykäisyn välieriin yltänyt Kerttu Niskanen, joka sijoittui 12:nneksi.

– Saatiin jotakuinkin se, mitä oli ennakoitukin, että yksi voisi olla välierissä. Oikein optimistisena ajattelin, että kaksikin voisi olla, mutta ei oikeastaan ollut lähelläkään.

Puolivälierissä karsiutuivat naisissa Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä, Krista Pärmäkoski ja Katri Lylynperä sekä miehissä Perttu Hyvärinen.

– Kerttu teki tasonsa mukaisen hyvän suorituksen ja muut suorittivat aika lailla omalla tasollaan. Se ei vain tuolla riitä.

"Positiivinen yllätys"

Ainoana suomalaismiehenä 30 parhaan joukkoon sivakoineen Hyvärisen (28:s) suoritusta voi vapaan sprintissä pitää ilahduttavana vetona. Hyvärinen oli vain kolmesti aiemmin urallaan hiihtänyt maailmancupin sprintissä kolmenkymmenen sakkiin ja sivusi nyt parasta sprinttisijaansa, johon hän oli yltänyt aiemmin kahdesti.

– Kyllähän se oli positiivinen yllätys ja kertoo osittain myös tuon sprintin luonteesta. Kisa oli normaalia pidempi, ja kun ollaan korkealla, Pertun kohdalla voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että vähän hitaampikin hiihtäjä voi päästä jatkoon.

– Aina kun mennään noin korkealle, tulosluettelossa voi tapahtua yllätyksiä. Myös toiseen suuntaan, kuten naisissa: Jessica Diggins ei päässyt jatkoon. Olihan se päivän suurin yllätys, Isometsä sanoo Tourin toissa kauden kokonaisvoittajasta.

Hyvärinen olisi tosin mieluummin jäänyt karsintaan. 

– Paloi enemmän energiaa kuin jos olisin ollut 31:s, Hyvärinen harmitteli Ylen tv-haastattelussa.

Isometsä huomioi, että Hyvärinen sai suorituksestaan vain muutaman sekunnin hyvää Tourin jatkoon ja samalla karsinnasta erävaiheeseen piti tehdä uudet verryttelyt sekä rypistää vielä.

– Päivä venyi puolitoista tuntia pidemmäksi kuin se olisi venynyt. Siitä oli viiden sekunnin hyöty, mikä olisi ollut aika helppo ottaa huomenna. Mutta kun kisoihin lähdetään ja hiihdetään täyttä, tulosluettelot näyttävät mitä näyttävät ja niiden mukaan mennään.

"Ei kertonut Iivosta mitään"

Maailmancupin alkukauden sairastelujen jäljiltä sivussa ollut Iivo Niskanen avasi tänään cup-kautensa sijalla 57. Sitä heikensi aavistuksen, että Niskanen sanojensa mukaan ajautui radalta toisella kierroksella.

Isometsän sanoin Niskasen avaus oli "niin mitäänsanomaton kuin odottaa sopi".

– Ei vapaan sprinttiä huonompaa kisaa voi Iivolle olla, ja ollaan vielä korkealla. Tämä ei kertonut Iivosta mitään, ei hyvää eikä huonoa. Huominen päivä kertoo Iivon kohdalla.

– Tämä oli ylipäätään Touria ajatellen huonoin suomalaispäivä, mikä meille on tulossa. Nyt meillä on vain parempia edessä.

"Ei mitään syytä, miksemme onnistuisi"

Huomenna sunnuntaina hiihdetään perinteisellä tyylillä 10 kilometrin takaa-ajo sekä naisissa että miehissä. Perinteisen kymppi on suomalaisittain vahva bravuurimatka, jolta on lupa odottaa kärkisijoja.

– Huomenna Touria silmällä pitäen suomalaisten pitää onnistua. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Jos huomenna ei onnistuta, Tour de Ski on goodbye, Isometsä paaluttaa.

– En näe kyllä mitään syytä, miksemme onnistuisi.

Isometsä ounastelee Iivo Niskasen olevan huomisessa perinteisen kilpailussa "varmasti hyvä". 

– Totta kai sairastelut haittaavat, eikä häneltä voida mitään ihmesuorituksia lähteä odottamaan. Mutta aina kun Iivo on viivalla, kyllä me suomalaiset tahdomme odottaa ja kyllä minäkin odotan, että tulee hyvä suoritus.

– Naisten puolella Kerttu on puolestaan selkeästi kunnossa. Kristakin on varmasti distanssimatkalla ihan ok, ja siinähän ne meidän isoimmat odotukset ovatkin.

Naisten kilpailu käynnistyy huomenna Suomen aikaa kello 13, miesten kello 14.15.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja