Jari Isometsä esittää koko hiihdon kohupäätöstä isomman kysymyksen – "Onko oikein?"

Jari Isometsä ennakoi olympiahiihtojen päätösmatkat 7:57
MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä puhuu jopa suomalaismitalista naisten 30 kilometrillä.

Päätös lyhentää Pekingin olympialaisten maastohiihdon 50 kilometrin kuninkuusmatka 30 kilometriin on herättänyt närää. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä laajentaa vinkkeliä ja kyseenalaistaa, minkälaisiin paikkoihin talviolympialaisia on myönnetty.

50 kilometrin sijaan miehet sivakoivat vapaalla hiihtotavalla tänään lauantaina 30 kilometriä, tai tarkalleen ottaen 28,4 kilometriä kierrettyään 7,1 kilometrin lenkin neljästi. Tuntia alkuperäistä alkamisajankohtaa myöhemmäksi lykätyn matkan lyhentämistä perusteltiin hiihtäjien turvallisuudella. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS halusi minimoida urheilijoiden rasituksen kipakassa pakkasessa ja jäätävässä viimassa, varsinkin kun olympialadut kumpuilevat 1 700 metrin korkeudella merenpinnasta.

– Tuntematta, miten kovat olosuhteet olivat, kuninkuuslaji ei ollut tänään kyseessä. Usein sanotaan, että viisikymppiä alkaa neljänkympin kohdalta, mutta siinä vaiheessa, kun kisa normaalisti alkaa, kisa oli ollut jo puoli tuntia ohi, Jari Isometsä sanoo.

Juuri 50 kilometrin kova kestävyysmatka oli osalle urheilijoista päämatka, jota varten he olivat valmistautuneet pitkään.

– Nyt kun tämä kestää tunnin ja kymmenen minuuttia, onhan se ihan jotakin toista.

Venäläistähti Aleksandr Bolshunov voitti kilpailun ajalla 1.11.32,7.

"Talvikisat annetaan jatkuvasti tuollaisiin paikkoihin"

Isometsä sanoo, että sohvalta on helppo huudella, ja on vaikea sanoa, oliko lyhentämispäätös oikea vai ei. Hän kuitenkin pohtii, että olisi voitu hiihtää esimerkiksi 40 kilometriä, kun reilun 28 kilometrin kilpailu "on todella kaukana viidenkympin kisasta".

– Voidaan puhua myös siitä, onko oikein, että nykyään talvikisat annetaan jatkuvasti tuollaisiin paikkoihin, joissa olosuhteet näyttelevät aika isoa roolia.

Asiantuntija korostaa, että se on tämän päivän päätöstä suurempi kysymys.

– Sotshissa (2014) oli valtavat lämpötilat. Hiihdettiin yli 15 asteen lämpötiloissa, mikä ei ole hiihdolle hyvä asia. Koreassakin (Pyeongchang 2018) oli vähän erikoisia olosuhteita, ja nyt on ollut ihan äärikylmää melkein koko kisojen ajan.

Seuraavien talviolympialaisten osalta parranpärinää on kuitenkin tällä haavaa ilmassa vähemmän, kun ne on määrä käydä vuonna 2026 Italian Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa.

Jakimushkinin hopea yllätti

On mahdotonta sanoa, millaiseksi kirkkaimman kärjen järjestys olisi tänään muodostunut, jos olisi hiihdetty täysi 50 kilometrin kilpailu. Bolshunov olisi kuitenkin todennäköisesti ollut tällöinkin hyvin vahvoilla.

– (Simen Hegstad) Krüger varmasti myös. Tietysti (Hans Christer) Holundkin olisi ollut, mutta hänelle sattui kunnon moka, kun hän laittoi sukset väärässä paikassa ja vielä katkaisi sauvansa. Menetti mahdollisuutensa ihan omaan virheeseen.

Venäläiset juhlivat kaksoisvoittoa, kun Ivan Jakimushkin sijoittui toiseksi. Norjan Krüger oli kisan kolmonen. Suksensa vaihtanut Holund sijoittui 13:nneksi.

– Venäläiset tekivät joukkueena töitä. Ranskalaisetkin kovasti yrittivät, mutta eivät loppupeleissä pysyneet mukana, Isometsä huomioi.

– Aika yllätyksetön kilpailuhan tuo oli. Jakimushkinin hopea oli yllätys, mutta se ei sinänsä, että oli venäläinen hopealla.

Myös suomalaisten sijoitukset osuivat niille main, mitä Isometsä odotti: Perttu Hyvärinen oli 19:s ja Remi Lindholm 28:s.

Lue myös:

    Uusimmat