Hiihdon kuninkuusmatkan typistämiselle kovaa kritiikkiä – "Tämä tuhoaa kahdeksan vuoden työn"

Jari Isometsä ennakoi olympiahiihtojen päätösmatkat 7:57
MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä puhuu jopa suomalaismitalista naisten 30 kilometrillä.

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) teki ennen olympialaisten 50 kilometrin hiihtoa historiallisen päätöksen ja lyhensi perinteikkään kuninkuusmatkan kilpailun 28,4 kilometrin mittaiseksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta talvikisojen liki satavuotisessa historiassa, kun 50 kilometriä jäi hiihtämättä.

Päätös kilpailun lyhentämisestä tehtiin FISin mukaan urheilijoiden terveyttä ajatellen. FIS halusi minimoida urheilijoiden rasituksen kipakassa pakkasessa ja jäätävässä viimassa, varsinkin kun olympialadut kumpuilevat peräti 1 700 metrin korkeudella merenpinnasta.

Asiasta tiedotettiin vajaa tunti ennen kilpailun alkuperäistä lähtöaikaa, tosin samassa yhteydessä kerrottiin, että lähtöaikaa siirretään tunnilla eteenpäin.

Kilpailu päättyi lopulta Venäjän kaksoisvoittoon, mutta maan hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe ei siitä huolimatta ollut täysin tyytyväinen FISin toimintaan.

– Olisiko tänään voitu hiihtää 50 kilometriä? Ehdottomasti. Sää on nyt ihan hyvä. Päätös tehtiin liian aikaisin, Välbe sanoi Championatin mukaan pian kisan päätyttyä.

Norjalle jäi päätösmatkalta käteen vain Simen Hegstad Krügerin pronssimitali. Ennakkoon Krügeristä ja Hans Christer Holundista oli puhuttu 50 kilometrille jopa suurimpina ennakkosuosikkeina.

– On mahdollista hiihtää 28 kilometriä mutta ei 50:tä kilometriä?! 12 vuotta sitten Vancouverissa 50 kilometrin olympiavoittoa juhlinut Petter Northug hämmästeli Twitterissä.

Northugin asiantuntijakollega Petter Skinstad nosti niin ikään Twitterissä esiin keskeisen urheilijanäkökulman: sen, minkälainen takaisku FISin päätös oli viidenkympin vapaan erikoismiehille.

– Mikä hiton vitsi! Joko on liian kylmää ja/tai vaarallista tai sitten ei ole. En ymmärrä, että näin on mahdollista tehdä olympialaisissa. Tämä tuhoaa kahdeksan vuoden työn niiltä, jotka ovat harjoitelleet tätä varten edellisen mahdollisuuden jälkeen.

Vapaan 50 kilometriä oli olympiaohjelmassa viimeksi 2014 Sotshissa, ja seuraava mahdollisuus tarjoutuu vuoden 2030 talvikisoissa.

– On myös syytä huomauttaa, että monet sellaiset urheilijat, jotka ovat parempia 30 kilometrillä kuin 50 kilometrillä, eivät startanneet tänään ollenkaan, Northug sanoi TV2:n mukaan.

– Menin eilen nukkumaan ja odotin näkeväni 50 kilometriä. Nyt en päässyt näkemään sitä, koska FIS pilasi kaiken. Kilpailun luonne muuttuu täysin. 50 kilometrillä voi näissä korkeuksissa tapahtua viimeisten kilometrien aikana kaikenlaista. Olisimme voineet nähdä uskomattomia tv-kuvia urheilijoista, jotka melkein romahtavat lopussa. Odotin näkeväni sellaista.

Lue myös:

    Uusimmat