Mainos

Japanissa halutaan eroon iäkkäistä autoilijoista: Anna ajokorttisi pois, saat halvempia nuudeleita

Maassa ollaan huolissaan yli 75-vuotiaiden autoilijoiden aiheuttamien onnettomuuksien lisääntymisestä.

Aichin prefektuurin poliisi yrittää taivutella iäkkäitä autoilijoita siirtymään pois ratin takaa. Houkuttelu tapahtuu tarjoamalla alennuksia suosittuun nuudeliravintolaketjuun.

Kampanjan taustalla ovat pääministeri Shinzo Aben pyrkimykset saada ikäautoilijoiden aiheuttamat onnettomuudet laskuun.

Japanin väestö ikääntyy nopeasti ja maassa on tällä hetkellä arviolta 17 miljoonaa yli 65-vuotiasta autoilijaa. Lähes viisi miljoonaa heistä on yli 75-vuotiaita, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Useissa onnettomuuksissa kuljettaja on luullut kaasupoljinta jarruksi tai päätynyt ajamaan moottoritietä väärään suuntaan. Aiemmin tässä kuussa kaksi jalankulkijaa menetti henkensä, kun 83-vuotias japanilaisnainen painoi jarrun sijaan kaasua. Lokakuussa 87-vuotias mies ajoi kuorma-autollaan kouluun matkalla olleiden lasten päälle ja 6-vuotias poika menehtyi.

Ajokortistaan vapaaehtoisesti luopuvat saavat poliisiasemalta todistuksen, jolla nuudeliateriasta saa ravintolassa 15 prosentin alennuksen.

Prefektuurissa on vastaavia kampanjoita myös kylpylöihin, partureihin sekä taksikyyteihin. Tokiossa ajokorttinsa luovuttavat ovat jo jonkin aikaa saaneet käyttää julkista liikennettä ja takseja halvempaan hintaan.

Aiemmin tässä kuussa buddhalainen pappi, 97-vuotias Taa Shinen, näytti esimerkkiä luovuttamalla oman ajokorttinsa poliisille.

– Vaikka pyrinkin ajamaan varovaisesti, on silti mahdollista, että aiheutan onnettomuuden. On typerää pitää ajokortista kiinni pelkän ylpeyden vuoksi, hän kertoi.

Lähde: The Guardian

***

1:41

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.